NEZABILJEŽENO U 20 GODINA! Zbog izrazito jake oseke plovila u Ičićima gotovo ostala na prirodnom „suhom vezu“

Pojava je zabilježena jučer, a mještani Ičića i djelatnici ACI marine Opatija tvrde da ništa slično nisu vidjeli u posljednjih 20 godina

Mještane Ičića i zaposlenike ACI marine u Ičičima jučer je iznenadila izrazito jaka oseka koja je u jednom trenutku brzinom opadanja razine mora gotovo zaprijetila da dobar dio plovila ostavi na prirodnom „suhom vezu“.

Kako tvrde mješta Ičića i zaposlenici marine, pojava poput ove nije zabilježena u posljednjih dvadesetak godina.

Inače, područje Mediterana i hrvatska morska obala nalazi se na području umjerenih plima i oseka – najveći raspon plime i oseke iznosi oko 1 metar pa ne utječe na život ljudi u većoj mjeri. Plima i oseka Jadranskoga mora imaju relativno male amplitude. U južnome dijelu ta razlika rijetko prelazi 40-ak centimetara, dok je u sjevernome dijelu ona nesto veća, tako da u Istri i Tršćanskom zaljevu iznosi 1 metar.

Jake plime i jake oseke javljaju se u razdobljima punog i novog Mjeseca kada je utjecaj Mjeseca na privlačnost prema Zemlji pojačan utjecajem položaja Sunca naspram Zemlje, to jest za vrijeme punog i novog Mjeseca sva se tri tijela nalaze u ravnini te je zbog toga utjecaj na plimu i oseku najjači.

Plima i oseka pojavljuju se zbog gravitacijskih sila koje djeluju između Zemlje, Mjeseca i Sunca pri njihovom kretanju kroz svemir. Mjesec sa okreće oko Zemlje, te se između njih javlja privlačna sila koja djeluje na Zemlju, a s obzirom na to da na Zemlji ništa osim goleme vodene mase (71% Zemljine površine prekriveno je vodom) nije dovoljno elastično da ga Mjesec privuče, on privlači vodenu masu na velikim površinama (oceani, mora, velika jezera), što uzrokuje povlačenje razine mora na obali. Razina mora opada kako utjecaj jača i to zovemo osekom. Postupno slabljenje tog utjecaja dovodi do dizanja razine mora u prvotno stanje, što se naziva plimom. Budući da je Mjesec glavni pokretač plime i oseke, do te promjene dolazi dva puta u 24 sata i 50 minuta, odnosno plima i oseka se u jednom danu dogode dvaput, otprilike svakih 12 sati i 25 minuta.

Najveća razlika između plime i oseke (16 metara) izmjerena je u zaljevu Fundy u pokrajini Nova Scotia u Kanadi, premda se smatra da je u zaljevu Ungava u Quebecu ona još i veća, ali u razdoblju kad se vrše mjerenja taj zaljev je okovan ledom.

Foto: Facebook/Teo Francetić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari