BRŽE I SIGURNIJE KROZ ISTRU

Galerija | Otvorena dionica Cerovlje – Lupoglav; Istarskim ipsilonom brže do tunela Učka!

Foto: Pixsell

Dionica Istarskog ipsilona na dijelu od Cerovlja do Lupoglava odnosno dodatnih 13 kilometara punog profila Istarskog ipsilona do tunela Učka, otvorena je danas prigodnom svečanošću

Na svečanom otvorenju koje je održano na novom odmorištu PUO Rebri prisustvovali su premijer Andrej Plenković, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župani Boris Miletić i Zlatko Komadina, gradonačelnici i načelnici s područja Istarske županije te domaćini, predstavnici BINA Istre.

Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

“Ovaj projekt znači gospodarski, društveni, ekonomski i turistički krvotok Istre. Razvoj u svakom pogledu. Istra je u pogledu turizma gotovo 90 posto autodestinacija i integracije Istarske županije u cijelu mrežu autocesta u državi, a time i europske koridore, znači zaključenje projekta koji se gradio desetljećima i koji je kroz javno-privatno partnerstvo s Bina-Istrom dobio kvalitetnu dimenziju”, rekao je premijer Andrej Plenković koji je nazočio otvaranju.

Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Dionica je duga 13 kilometara, a vrijednost projekta iznosila je 550 milijuna kuna. Izgrađena je u dvije godine i osam mjeseci, odnosno četiri mjeseca prije roka, unatoč pandemiji, ali i zahtijevnosti same dionice.

Više u VIDEOPRILOGU:

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković zadovoljan je što se cijeli projekt uspio realizirati u pet godina.

Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

“Još predstoji otvaranje tri kilometra na dionici Lupoglav-Vranja. Ukupna vrijednost je 160 milijuna eura. To smo smo sve uspjeli u pet godina. To je uspjeh svih nas”, rekao je ministar prometa.

„Ovo je veliki dan za Istarsku županiju“, istaknuo je Župan Zlatko Komadina koji je prisustvovao otvorenju.

„U ovom trenutku se buši druga cijev, a predstoji izgradnja dvije trake do Matulja. Kako je rečeno, ugovorena je imovinsko pravna priprema i unatoč zahtijevnosti tog procesa, optimistično očekujemo početak gradnje 2024. godine. Spajanje Istarskog Ispilona na mrežu hrvatskih autocesta predstavljat će cjelovito rješenje s kojim svi možemo biti zadovoljni“, zaključio je župan.

Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

U gradnji je sudjelovalo stotinjak strojeva i preko tisuću radnika, a uključivala je šest novih objekata, te čak 1,3 kilometara vijadukata.

Otvoranje punog profila dionice autoceste Cerovlje – Lupoglav utjecat će na bolju povezanosti, te rasteretiti promet, posebice u turističkoj sezoni. Naime, prosječni godišnji promet na dionici premašuje 10.000 vozila dnevno, dok je ljeti u pitanju i više od 15.000 vozila.

Photo: Srecko Niketic/PIXSELL
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari