ČIŠĆENJE MORA

Ovog vikenda više od 200 ronilaca u akciji! Hrvati i Slovenci zajedno za čisti Jadran

Foto: Promocija ronjenja

Tijekom ovog vikenda, već tradicionalno šestu godinu za redom, više od 200 ronilaca iz Hrvatske i Slovenije će sudjelovati u velikoj ekološkoj akciji čišćenja podmorja Savudrijske vale, a akciji će se priključiti i više od 50 djece, sudionici VI. Međunarodne dječje ronilačke eko patrole.

U sklopu eko patrole 2021. Čišćenje bez granica – VI. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola koja će se održavati 5. i 6 lipnja 2021. čistit će se obje strane zaljeva – slovenska i hrvatska te će ronioci uklanjati krupni otpad ispred Pirana, u Luci Piran te u Savudriji, kamp Veli Jože i u Luci Savudrija, piše Morski.

Ronioci Hrvatske i regije kao i EU okupili su se u inicijativi „Ronioci za Banovinu“ te su od prvog dana organizirali prikupljanje humanitarne pomoći za nastradale u potresu, pa se tako ove godine akciji čišćenja podmorja pridružuje više od 30 djece u dobi od 7 do 17 godina s područja Banovine koja će zajedno s roniocima i uz stručni nadzor instruktora ronjenja čistiti podmorje uz obalu u Kampu Veli Jože, Savudrija.

Foto: Promocija ronjenja

Osim ekološkog karaktera, eko patrola ima i edukativan učinak te će djeca, sudionici VI. Međunarodne dječje ronilačke eko patrole kroz edukativne programe učiti o izgradnji boljeg odnosa prema moru i prirodi u budućnosti, a provodi se u cilju podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja okoliša i prirode te povezivanja svih generacija i susjednih zemalja radi zaštite prirode i očuvanja ljepota Jadranskog mora.

Akcija se provodi u organizaciji Agencije Promocija ronjenja, Zagrebačkog holdinga te njegove podružnice Vladimir Nazor, Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, PGD Piran i Jamarske zveze Slovenije.

Foto: Promocija ronjenja

U eko patrolu će se uključiti  više od 40 klubova i udruženja, Javne vatrogasne postrojbe, Civilna zaštite Republike Hrvatske i Republike Slovenije u cilju što većeg doprinosa zaštiti prirode i čistoći Jadranskog mora.

Eko patrola 2021. – Čišćenje bez granica i VI. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola održavaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Ministrstva za okolje in prostor Republike Slovenije, Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Ravnateljstva civilne zaštite, Grada Umaga, Grada Pirana i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Foto: Promocija ronjenja

Projekt podupiru i Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Ured za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba, Društvo slovensko-hrvatskog prijateljstva dok su medijski pokrovitelji projekta Mreža TV, Morski.hr, Scubalife i Gogornija.com.

Također nesebičnu pomoć i veliku podršku u realizaciji ove ekološke akcije pružili su HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.), Nautic Service Kramer i Dr. Auto.

Kako bi ukazali na odgovorno ponašanje u organizaciji ekoloških i edukativnih projekata za dobrobit sviju, akcija se provodi uz poštivanje i provođenje svih epidemioloških mjera sigurnosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari