U ČAČKU

U Srbiji eksplodirala tvornica oružja: Mještani svuda nalaze šrapnele, stradala i stoka!

Foto: Printscreen/Youtube

U Čašku u Srbiji sinoć je došlo do niza eksplozija u tvornici oružja. Situacija se polako smiruje i nema ozlijeđenih, ali je načinjena velika materijalna šteta.

Lokalno stanovništvo navodi kako im je zbog posljedica eksplozije stradala stoka, a neki kažu kako su u svom selu pronašli šrapnele i dijelove oružja. Mještani navode kako su štete vidljive na ulicama i automobilima.

Ljubivoje Boričić iz Pridvorice, čija se kuća nalazi na stotinjak metara od skladišta koje je eksplodiralo, kazao je kako je tragični događaj izbjegao za dlaku.

“Strašna eksplozija. Nas troje je izletjelo iz kuće u dvije minute. Sjeli smo u auto i pobjegli. Mislim da je temperatura u tom trenutku bila 200 stupnjeva” kazao je Boričić, a prenosi Blic.

“Sve je letjelo. Prozori su mi popucali. A jedna krava mi je ozlijeđena. Ne znam što ću s njom. Imam još pedeset grla. Ne mogu prići štali. Nadam se da su dobro”, dodao je.

Boričić navodi kako se radilo o zaista strašnoj eksploziji, koja je bila snažnija od detonacija za vrijeme rata 1999. godine, prenosi Index.

“Ova eksplozija je bila snažnija. Baš smo se uplašili. Sreća da nam nije bilo ništa. Ali još uvijek se bojim dijelova municije. Mnogo toga je odletjelo unaokolo. Tko zna gdje je palo… Vidio sam ogromne tenkovske granate”, kazao je.

“Probudila sam muža, ušli smo u auto – i bježi”

RTS piše da se stanovništvo polako počelo vraćati svojim kućama. Navodi da su se oni koji žive u blizini tvornice spakirali i pobjegli u grad.

“Prvo sam pomislila da je vatromet, ali kad sam pogledala, shvatila sam da je vrag odnio šalu. Probudila sam muža, ušli smo u auto – i bježi”, ispričala je stanovnica Čačka.

Voditelj Odjela za izvanredne situacije MUP-a Srbije Luka Čaušić rekao je kako je pristup tvornici pravovremeno blokiran te da je plinovod isključen.

“Naši službenici će tek 24 sata nakon posljednje eksplozije moći doći na područje tvornice, eventualno intervenirati i pokušati utvrditi što se dogodilo”, kazao je Čaušić.

U tvornici bilo 60 radnika

U tvornici se za vrijeme eksplozije nalazilo 60 radnika, ali na svu sreću nitko nije ozlijeđen. Na videosnimkama na društvenim mrežama može se vidjeti veliki požar koji prate snažne detonacije, piše B92.

Prva detonacija čula se u petak sat i pol poslije ponoći u skladištu streljiva tvornice Sloboda, koja proizvodi kućanske aparate, ali i topnička streljiva, pogonska goriva i eksplozive. U tvornici se proizvodi municija raznih kalibara, od 20 do 155 milimetara, prenosi Index.

Na okolnim kućama popucali prozori

“Radila sam u pogonu s još sedam kolega kada je došlo do eksplozije. Uspjeli smo izaći van, doći do jedne zgrade i ući u podrum. Ta zgrada nema prozore i ukopana je u zemlju. I dalje se nalazimo u tom podrumu. Čuju se detonacije, sve podrhtava. Stravično je”, napisala je Aleksandra Ćirović, radnica koja je u trenutku eksplozije bila u tvornici.

Lokalni stanovnici su rekli da su morali pobjeći iz kuća.

“Morali smo pobjeći iz kuće jer živimo odmah pored tvornice, jedva smo izvukli živu glavu”, rekla je Jelena iz Čačka.

Ni više od sat vremena nakon prve detonacije eksplozije nisu jenjavale, a krhotine oružja letjele su na sve strane. Na okolnim kućama su popucali prozori.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović potvrdio je na Facebooku kako je došlo do serije eksplozija u tvornici Sloboda, ali je dodao da nije bilo žrtava ni ozlijeđenih.

“U seriji eksplozija koje su se dogodile u tvornici Sloboda nije bilo ljudskih žrtava niti ozlijeđenih. Nema razloga da građani budu zabrinuti. Evakuirano je 30 radnika tvornice i okolno stanovništvo. Na mjestu događaja su pripadnici vatrogasnih jedinica SVS-a i vatrogasne jedinice tvornice Sloboda”, napisao je Todorović.

Gradonačelnik je kasnije za Radioteleviziju Srbije (RTS) izjavio da je evakuirano šezdesetak radnika treće smjene, a nešto kasnije i četvorica radnika koji su se od eksplozija sklonili u podrum.

“Prve detonacije odjeknule su iz skladišta ubojitih sredstava. Dobro je da se eksplozija i požar nisu dogodili u proizvodnim halama”, rekao je Todorović.

Uzrok nesreće još nije poznat

Policija još ne dozvoljava pristup tvornici i uzrok nesreće još nije poznat, a po protokolima za ovakve incidente detaljan očevid bit će moguć nakon 24 sata, kad se rizik od mogućnih naknadnih detonacija svede na minimum.

U sličnoj eksploziji 2003. godine poginula su tri radnika Slobode, dok jedna eksplozija u 2010. nije izazvala žrtve.

Postrojenja tvornice Sloboda teško su oštećena 1999. godine tijekom NATO-ovog bombardiranja Srbije, kad su tijekom tromjesečnih zračnih udara oštećeni brojni pogoni vojne industrije.

Od tada se srpska industrija naoružanja oporavila i izvozi topnička streljiva mahom u države Afrike i Azije, ali i na Zapad, uključujući čak i pojedine članice NATO-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari