PLENKOVIĆ O KREDITNOM REJTINGU: Osigurali smo stabilnost zemlje, o Uljaniku i dalje ništa konkretno

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković obratio se sinoć, oko 23 sata hrvatskoj javnosti i komentirao najnoviji kreditni rejting Hrvatske

Povod za njegov komentar jest vijest koju je jučer objavila kreditna agencija “Standard and Poor’s”, kako je hrvatski kreditni rejting iz smeća uvršten u investicijsku kategoriju.

“Povod zašto smo ovdje je vijest koju je objavila Standard and Poor’s”, rekao je Plenković. Ova agencija je u petak objavila kako je podigla kreditni rejting Hrvatske.

“Osigurali smo vrijeme za reforme. To su prepoznali analitičari i poslali su nam poruku da je smjer kojim vodimo zemlju potvrđen i od njih”, rekao je Plenković. “Osiguravši stabilnost institucija, većina je stabilna, zakoni se donose, osigurali smo vrijeme potrebno za reformske pothvate. Ta dva bitna elementa su prepoznali analitičari S&P-a i poslali nam poruku  da je smjer kojim vodimo zemlju potvrđen i od njih.”

“Ovo je signal da moramo nastaviti sa strukturnim reformama, s poreznim rasterećenjem, s mirovinskom reformom.”, nabrajao je Plenković.

“To je odlična vijest za naše gospodarstvo. Širi se, siguran sam, i krug potencijalnih investitora”.

“Ovo je poticaj da nastavimo putem kojim smo išli i do sada”, rekao je.

“Što se tiče Uljanika, oni procjenjuju da smo načinom kako smo se konsolidirali, kako je porasla otpornost situacije na krizne situacije, a krizna situacija je ako morate isplatiti 3,1 milijarde kuna jamstava, mi smo napravili da nije bilo rebalansa proračuna, kriznog poreza, mi smo imali snage to napraviti. Oni vide da smo smanjili potencijalne rizike i glede Uljanika”, rekao je Plenković.

“Mi ćemo odluke o Uljaniku donositi na temelju analiza i svih mogućih posljedica”, rekao je Plenković.

Nije želio pričati o aferama ministrice Žalac. Kaže da je to nebitna priča. No nije želio odgovoriti na pitanje uživa li ministrica Žalac njegovo povjerenje.

“To je sad jedno peti-šesti put. Nisam o tome razgovarao, neću uopće o tome razgovarati. To je nebitna tema. Ovo je bitna tema. Mi smo došli da kažemo koliko je važan ovaj signal S&P-a.”

Na pitanje uživa li ministrica njegovo puno povjerenje, odgovorio je:

“Ministrica radi svoj posao.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari