Više od predsjednice i premijera! Pitali smo europarlamentarce kolika im je bila plaća za veljaču

Svi zastupnici u Europskom parlamentu imaju istu plaću, od koje se potom odbija i hrvatski porez

U svibnju će se održati izbori za Europski parlament, a u javnosti svi pričaju o sjajnim plaćama europarlamentaraca koje su više od dužnosničkih u Hrvatskoj.

Mnogi govore i da se predsjednici stranaka stavljanjem na liste za Europski parlament pokušavaju riješiti političara koji bi im mogli raditi probleme “na domaćem terenu” pa ih na dobroj plaći pasiviziraju u Bruxellesu.

Na tragu tih priča o vrtoglavim ciframa plaća parlamentaraca u Europskom parlamentu poslali smo im konkretan upit koliku su neto plaću primili za veljaču 2019. godine, a kao odgovore smo uglavnom dobili način na koji se te plaće izračunavaju, dok nam je Davor Škrlec jedini dao konkretnu brojku – 4.367 eura. Preračunato, to bi bilo oko 32.360 kuna.

“Svi zastupnici u Europskom parlamentu imaju istu plaću”

“Svi zastupnici u Europskom parlamentu imaju istu plaću”, odgovorio nam je europarlamentarac Jozo Radoš te nas uputio na link na kojem se detaljno objašnjava izračun plaće zastupnika. Bruto plaća zastupnika određena pravilnikom iznosi 8.757,70 eura (oko 64.890 kuna), a nakon što zastupnici plate porez i doprinose za osiguranje, ostane iz 6.824 eura (oko 50.565 kuna).

“Plaća za ožujak je 6.824,85 eura na što se plaća porez u Hrvatskoj, odgovorio nam je hrvatski europarlamentarac Ivan Jakovčić, dok su nam eurozastupnice Biljana Borzan i Marijana Petir te eurozastupnik Tonino Picula objasnili da se porez plaća po rješenju koje Porezna uprava izdaje jednom godišnje te da ne raspolažu preciznim podatkom koliko ona iznosi za veljaču 2019. godine.

No, eurozastupnik Davor Škrlec nam je ipak poslao konkretnu brojku koliko mu iznosi plaća nakon što mu Hrvatska zaračuna porez.

Veća plaća od predsjednice i premijera

“Nakon oduzetih poreza i prireza u Hrvatskoj (36%), neto plaća zastupnika Škrleca za veljaču iznosila je 4367 eura (32.360 kuna op.au)”, napisala nam je Škrlecova stručna suradnica za odnose s medijima Tanja Poša. Ako taj izračun uzmemo kao okvirnu plaću europarlamentaraca ispada da imaju veću plaću od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića.

Prema imovinskoj kartici, predsjednici je neto plaća u prosincu prošle godine iznosila 24.376 kuna, dok je u istom mjesecu Plenković imao 21.655 kuna.

Plaće gradonačelnika 20 najvećih gradova u Hrvatskoj koje možete pogledati OVDJE

I.Kristović
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL, Sanjin Strukic/PIXSELL, Dusko Marusic/PIXSELL, Igor Kralj/PIXSELL, Sandra Simunovic/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari