Prostor stare škole u Vratima uređen u Društveni dom za djecu i mlade

U ovaj projekt Županija je u partnerstvu s općinom Fužine tijekom 2017. godine uložila 180.000 kuna

U petak je u Vratima otvoren Društveni dom za djecu i mlade uređen u prostoru “stare” Područne škole Vrata. U ovaj projekt Županija je u partnerstvu s općinom Fužine tijekom 2017. godine uložila 180.000 kuna.

Župan Zlatko Komadina, zamjenik Petar Mamula, pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač te načelnik Općine Fužine David Bregovac svečano su otvorili preuređene prostore.

“Drago mi je što smo danas u Gorskom kotaru, ne zbog elementarne nepogode, nego zbog mladih i da završavamo godinu s djecom i mladima.”

“Ovdje u Vratima, u općini Fužine zajedno smo realizirali ovaj projekt kojim smo objektu nekadašnje škole udahnuli novi život sa sadržajima za djecu i mlade,” rekao je na otvaranju župan Zlatko Komadina. Podsjetio je da je ovo treći centar za mlade u našoj županiji te najavio u suradnji s gradovima i općinama nastavak ulaganja u ovakve objekte i u drugim dijelovima Županije. “Mladi ostaju i mladi moraju imati kvalitetno djetinjstvo, dobro obrazovanje, a naravno sutra dobar posao te ostajati ovdje u Gorskom kotaru, u Primorsko-goranskoj županiji i Hrvatskoj”, istaknuo je župan.

Dodao je kako već slijedeće godine Županija kreće u uređenje Društvenog doma za mlade i u Gomirju gdje je PGŽ dobila na korištenje kroz 30 godina objekt Hrvatskih šuma.

“Radi se o velikom projektu gdje će biti i smještajni i ugostiteljski kapacitet. Nastojat ćemo im više praznih objekata, starih škola prenamijeniti u sadržaje za mlade, za rad kulturnih i sportskih udruga kako bi stvorili uvjete za sadržajniji društveni život pogotovo u ruralnim krajevima”, rekao je župan.

Društveni dom za djecu i mlade zamišljen je kao multifunkcionalni prostor u kojem će se nalaziti logopedski kutak, informativno-edukativni punkt za mlade te prostor za djelovanje udruga usmjerenih na unapređenje položaja djece i mladih u lokalnoj zajednici (poput Društva Naša djeca Fužine). U Domu će se organizirati razna edukativna, kulturna i zabavna događanja za djecu i mlade s područja Gorskog kotara.

Primorsko-goranska županija je već niz godina uključena u kreiranje inovativnih sadržaja za mlade s ciljem njihovog informiranja, osnaživanja za tržište rada te samozapošljavanja putem društvenog poduzetništva i zadrugarstva. 2014. godine Županija je započela realizaciju jedinstvenog projekta u RH pod nazivom “Ured za mlade PGŽ” s ciljem formiranja efikasnog infrastrukturnog okvira za provođenje inovativnih politika, programa i projekata usmjerenih na unapređenje kvalitete života djece i mladih u lokalnoj zajednici.

Tako je već 2015. godine svečano otvoren informativno-edukativni punkt za mlade u Rijeci koji svojim djelovanjem pokriva i područje riječkog prstena, dok je u 2016. godini otvoren punkt u Lovranu koji je usmjeren na područje Liburnije.

Osim širenja mreže informativno-edukativnih punktova, Županija je u 2016. godini u partnerstvu sa Općinom Lovran i Parkom prirode “Učka” otvorila Društveni dom za djecu i mlade u Lovranskoj Dragi. Od formiranja mreže informativno-edukativnih punktova i društvenih domova za djecu i mlade organizirano je ukupno 360 različitih događanja na kojima je sudjelovalo oko 2.500 mladih.

Foto: PGŽ

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views