FOTO Trajekt iz Italije uplovio u Split: Dočekali ga policajci s maskama i rukavicama

Trajekt Marko Polo, koji plovi na liniji Ancona-Split uplovio je jutros u 6.40 sati u splitsku gradsku luku

Trajekt Marko Polo, koji plovi na liniji Ancona-Split uplovio je jutros u 6.40 sati u splitsku gradsku luku, a policija i sanitarna inspekcija razgovara s 93 putnika kako bi utvrdili osnovne podatke o njima te će svi Talijani koji budu željeli izaći s broda biti odvedeni u karantenu, dok će naši državljani ići u samoizolaciju.

Photo: Milan Sabic/PIXSELL

Izuzetak su oni koji već imaju razvijene simptome, pa će biti upućeni u bolnicu, odnosno izdvojeni dio Infektološke klinike KBC Split.

Talijanski državljani koji ne budu prihvatili odlazak u karantenu neće moći izići s broda već će biti vraćeni u Italiju.

Na brodu su i teretni kamioni u kojima je razna roba.

Photo: Milan Sabic/PIXSELL

Iz Jadrolinije ne žele govoriti što će dalje

Italija je već drugi dan potpuno izolirana zemlja sa strogim ograničenjem kretanja, a Talijani u Hrvatsku mogu ući isključivo ako će provesti 14 dana u karanteni i to o svom trošku, u protivnom ih hrvatske vlasti vraćaju kući. Hrvatski državljani pak pri povratku iz Italije moraju u kućnu izolaciju i svi se pregledavaju, bez obzira imaju li simptome. Croatia airlines je jučer privremeno otkazala svoje letove za Rim, a hrvatski nacionalni brodar Jadrolinija unatoč svim ovim mjerama i dalje redovno prometuje sa susjednom zemljom. Jutros je stigao trajekt iz Ancone, piše Morski.hr.

Photo: Milan Sabic/PIXSELL

U splitskoj luci je primjetno velik broj policijskih službenika i svi nose rukavice i maske. Na brod su ušli sanitarni inspektori.

– Međunarodna linija Jadrolinije Ancona – Split plovi redovito. Prije dva tjedna formiran je krizni stožer na nivou Jadrolinije te su određene preventivne mjere spriječavanja i širenja zaraze, a sve prema uputama iz Ministarstva zdravstva. Uz mjere preventive Lučke Uprave Ancone i Lučke Uprave Split te sanitarne inspekcije održava se prihvat putnika. Djelatnici imaju maske i rukavice te su na ulazima postavljena dezinfekcijska sredstva. Po iskrcaju, a prije ukrcaja novih putnika dodatno se dezinficiraju sve prostorije – rekli su nam jučer iz Jadrolinije, a na ponovljeni upit jutros o broju putnika i namjerava li brodar uvesti neke nove mjere te hoće li linija prema Anconi i dalje prometovati samo zato da bi putnike pri iskrcaju smještali u izolaciju, nisu nam željeli odgovoriti, piše Morski.hr.

Photo: Milan Sabic/PIXSELL

– Zasad nemamo novih podataka i o tome ne možemo govoriti, kad ih bude, odmah ćemo vam javiti – tek su nam kratko telefonom odgovorili iz Jadrolinije.

Ipak, doznajemo da je trajektom stiglo 93 putnika, a dvotjedna karantena za Talijane koji žele ostati je u hotelu Zagreb s kapacitetom od 20 soba i vojnom hotelu Duilovo. Predviđeni su ukupni kapaciteti za oko 90 osoba i da kojim slučajem brodom dođe više osoba, iz splitske luke priznaju da ne bi znali gdje s njima.

Photo: Milan Sabic/PIXSELL

– Odluka da Jadrolinija i dalje plovi prema Anconi u ovakvim uvjetima je neodgovorna, pa neće virus nestat ako mi dezinficiramo brod, a dovedemo dvista potencijalno zaraženih. Ne triba stvarat paniku, ali ako Italija blokira kretanje vlastitih građana, mi uvodimo ovakve mjere, a onda je li baš mora brod ić u žarište i riskirat sve? – ispričao nam je izvor iz splitske luke koji iz razumiljivih razloga želi ostati anoniman.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da oni koji budu lagali da ne dolaze iz Italije mogu biti gonjeni kazneno i prekršajno. Prekršajna kazna je od tri do osam tisuća kuna.

Photo: Milan Sabic/PIXSELL

Prema naputku Nacionalnog stožera i sugestiji epidemioloških službi iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Stožer Splitsko-dalmatinske županije donio je jučer odluku o zabrani svih događanja koja okupljaju više od 1000 ljudi na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Poslije 9 sati očekuje se izjava županijskog kriznog stožera koji bi u javnost trebao izići s novim informacijama, piše Morski.hr.

Photo: Milan Sabic/PIXSELL
Photo: Milan Sabic/PIXSELL
Photo: Milan Sabic/PIXSELL
Photo: Milan Sabic/PIXSELL
Photo: Milan Sabic/PIXSELL
Photo: Milan Sabic/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari