„TRSAT“ PLOVI PREMA EGEJSKOM MORU: Policajci s Jadrana u akcijama traganja i spašavanja izbjeglica

Policijski brod P-206 “Trsat” dužine 13,76 m, širine 4,22 m na plovidbi je prema Egejskom moru gdje će sudjelovati u akcijama traganja i spašavanja izbjeglica s Bliskog istoka

Brod „Trsat“ i njegova posada jučer su svečano ispraćeni s Rive lošinjskih kapetana u Malom Lošinju na 810 nautičkih milja dugu plovidbu do grčkog otoka Hiosa gdje će zamijeniti brod “Sv. Dujam” splitsko-dalmatinske policije.

brodic1

Na brodu će u jednoj smjeni biti po četiri hrvatska policajca, u društvu predstavnika grčke obalne straže. Brod je dodatno opremljen za plovidbu Sredozemnim morem, a u ovoj akciji sudjelovat će 24 policajca iz svih hrvatskih jadranskih policijskih uprava kroz četiri ciklusa u trajanjima od po mjesec dana, u akciji naziva “Poseidon Sea 2016 – RABIT”.

brodic2

Prilikom svečanog ispraćaja na malološinjskoj Rivi članove posade pozdravili su članovi obitelji, kolege s otoka i nadređeni iz policijskih uprava, predstavnici Primorsko-goranske županije i cresko-lošinjskih lokalnih samouprava.

brodic3

Načelnica PU primorsko-goranske Senka Šubat govorila je o potrebi nastavka sudjelovanja hrvatskih policajaca u akciji zbog “rekordnog broja migranata koji dolaze na grčke obale, zbog čega je Europska agencija za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama EU, FRONTEX, zatražila operativnu suradnju svih zemalja članica, čime će se omogućiti veći broj ophodnji na moru, te osigurati identifikacija i registracija migranata”.

Voditelj Službe pomorske i aerodromske policije Mladen Novoselec poželio je kolegama sreću u akciji, ističući i da je hrvatski MUP već intenzivno angažiran na našim vanjskim granicama EU. Dopredsjednik županijske skupštine Đanino Sučić kazao je da je “Hrvatska odlučila prihvatiti migrantski val humano, a da za razliku od nekih naših susjeda Hrvatskoj ne trebaju žice i oružje, iako smo svjesni ekonomskih i socioloških implikacija”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari