GODINA DANA OD POBJEDE KOLINDE GRABAR-KITAROVIĆ: Što je ostvareno od svih obećanja?

Prije točno godinu dana u ovo vrijeme saznali smo rezultat dotad najneizvjesnijih izbora bilo koje vrste u povijesti samostalne Hrvatske: Kolinda Grabar Kitarović s 32 000 glasova više pobijedila je Ivu Josipovića i postala prva predsjednica Republike Hrvatske

Točno prije godinu dana, Kolinda Grabar Kitarović pobijedila je Ivu Josipovića u najneizvjesnijim izborima u povijesti samostalne Hrvatske.

Za početak je priredila spektakularnu inauguracijsku predstavu sa zanimljivim gostima.

Za Kolindu Grabar Kitarović glasovalo je 1,1 milijun birača – kojima je puno toga obećala. Populistički je inzistirala na skromnijoj rezidenciji predsjednika.

“Držim da je to mudar potez jer možemo uštedjeti. Zgrada u visokoj ulici uz minimalne preinake može se preurediti”, izjavila je početkom 2015. godine.

Za preseljenje u vilu u Visoku ulicu nakon natezanja, dobila je dozvolu Vlade, no na kraju je sve zaboravljeno.

Od početka je najavljivala da će u uredu predsjednice smanjiti budžet i broj zaposlenih. Na kraju je ekspresno otišla Titova bista, a onda samo šestero ljudi. U Josipovićevo vrijeme zaposlenih je bilo 142. Danas ih ima 136.

Krajem 2014. godine izjavila je kako će njen prvi predsjednički potez biti sazivanje sjednice vlade.

Ni prvi ni pedeseti, toliko najavljivanu sjednicu vlade nikada nije sazvala.

U kampanji je najavljivala i ured za zviždače – doista ga je osnovala, povjerenicom imenovala Vesnu Balenović, a onda ju razrješila i ured ukinula.

S gospodarskim pojasem nije se dogodilo ništa, kao ni s umirovljenim generalima iz 2000. godine.

Zatim je na red došao obavezni vojni rok.

“Mislim da bi tri mjeseca bio neki razuman rok, ali kao što sam rekla, to u ovom trenu nije tema o kojoj razgovaramo, ali ćemo razgovarati čim sazriju uvjeti u smislu obnavljanja”, izjavila je zadnjeg dana ožujka 2015.

Ni tada nije izgledalo vjerojatno – o uvođenju obveznog vojnog roka u godinu dana više se nije razgovaralo.

1,17 milijuna kuna koje je dobila za troškove kampanje obećala je dati u dobrotvorne svrhe. Prvo ga je prebacila na HDZ-ov račun, ali novac je nakon natezanja doniran.

“Hrvatska će biti jedna od najrazvijenijih zemalja Europske unije i svijeta, to vam obećajem večeras”, rekla je početkom prošle godine, no…

Nova predsjednica davala je mnoga obećanja koja su unaprijed osuđena na propast: o restrukturiranju državne uprave, smanjenju javne potrošnje – jer za njih jednostavno nema ovlasti.

Godinu dana poslije, Milanović očekivano tvrdi: “Ja mislim da je Josipović bio bolji predsjednik i to se ne može popraviti.”

Njegov suparnik iz HDZ-a Tomislav Karamarko imao je malo drukčiji uvid u situaciju, također očekivano.

“Tog dana počelo je razdoblje izlaska iz političke međunarodne izolacije u kojoj se Hrvatska nalazila. Izbornom pobjedom Kolinde Grabar-Kitarović opet su nam otvorena vrata demokratskih država u svijetu.”

Da, Grabar Kitarović imala je određenog uspjeha u vanjskoj politici – u goste joj je stigao Joe Biden, putovala je u SAD i počela razgovore o uspravnici Baltik Jadran.

Građanima se približila seljenjem ureda, a mladima na doktoratu koji je upisala na političkim znanostima. Postala je zvijezda na ulici i na Facebooku. Za neke i kraljica Balkana!

Mojmira Pastorčić (Vijesti.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari