U Opatiji predstavljen projekt “Učka 360” vrijedan 50 milijuna kuna

U Opatiji je danas predstavljen projekt Učka 360 kojeg su pokrenuli Javna ustanova Park prirode Učka s partnerima Opcinom Kršan i Udrugom BIOM

Projektom su predviđeni izgradnja i opremanje Centra za posjetitelje Poklon te još 4 objekta (volontersko-informacijskih centara u Rovozni, Podmaju i Lovranskoj Dragi te interpretacijskog centra u nekadašnjoj školi Šušnjevica), kao i razvoj inovativnih programa temeljenih na prirodnoj i kulturnoj baštini te unaprjeđenje i proširenje postojećih edukativnih programa PP Učka.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Ukupna vrijednost projekta je 49.907.256,75 kuna, od čega su 38.541.982,09 kuna ukupni prihvatljivi troškovi. Projekt sufinanciraju Europska unija s 32.760.684,77 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 3.449.711,97 kuna, dok su ostatak sredstava osigurali Ministarstvo zaštite okoliša i energetike iz državnog proračuna i partneri.

Zamjenik ministra zaštite okoliša Igor Kreitmeyer. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Ravnatelj Parka prirode Učka Egon Vasilić. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Projekt su danas predstavili ravnatelj Parka prirode Učka Egon Vasilić, stručna suradnica na projektu Paola Počanic Vovk, zamjenik načelnika općine Kršan Roman Carić i zamjenik ministra zaštite okoliša Igor Kreitmeyer.

Stručna suradnica na projektu Paola Počanic Vovk, zamjenik načelnika općine Kršan Roman Carić i zamjenik ministra zaštite okoliša Igor Kreitmeyer. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Ciljevi projekta su razvoj sustava posjećivanja i edukacije u Parku prirode Učka u svrhu održivog korištenja prirodne baštine, povećanje privlačnosti i raznolikosti sadržaja razvojem infrastrukture i programa za posjetitelje te podizanje razine znanja posjetitelja o Parku prirode Učka.

Središnje mjesto projekta je izgradnja Centra za posjetitelje Poklon koje će se realizirati rekonstrukcijom i prenamjenom stare gospodarske zgrade u moderan višenamjenski objekt s interpretacijskim, edukacijskim, turističkim i administrativno-upravnim sadržajima.

Kako ističu iz Parka prirode Učka, ostvarivanjem projekta stvorit će se uvjeti za otvaranje novih radnih mjesta, unaprijedit će se turistička ponuda, doprinijeti produljenju turističke sezone i ukupnom društveno-gospodarskom razvitku destinacije

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views