UZBUNA U KOSTRENI, KRALJEVICI… Žuto-crni smrdljivi oblak nečistoće nadvio se nad Kvarnerom!

Ekološki incident uznemirio je oko 15 sati stanovništvo Kraljevice, Kostrene i šire! Iz dimnjaka Raffinerije nafte Rijeka u Urinju uzdiže se veliki smrdljivi gusti žuto-crni oblak dima…

Iz Kraljevice i Kostrene javljaju nam se čitatelji zgroženi najnovijim ekološkim incidentom poznatog nam vinovnika Rafinerije nafte Rijeka u Urinju. Iz dimnjaka Raffinerije oko 15 sati počeo se uzdizati smrdljivi gusti žuto-crni oblak dima…

Dok se čekaju očitovanja odgovornih o ovom najnovijem ekološkom incidentu, podsjetimo kako je prije godinu dana zbog sigurnosnog propusta u znatnoj mjeri mazutom onečišćeno more i obala u Kostreni – tada je na predjelu Dražina – Potkvarovo – Klančić i dalje prema lučici Podurinj  došlo do onečišćenja mora i obale, a iz Ine je potvrđeno da je u Rafineriji nafte Rijeka došlo do propuštanja ugljikovodika izvan rafinerijske zaštitne brane (OVDJE).

Incident sličan ovome današnjem zabilježen je i  prije nešto više od dvije godine kada je na jednoj rafinerijskoj baklji došlo do ispuštanja velikog oblaka gustog cmog dima.

Iz Rafinerije su tada pojasnili da je došlo do “procesnog poremećaja” no da su “sve vrijednosti na mjernim stanicama, koje na tom području mjere kvalitetu zraka, bile u normalnim granicama”.

Foto. R. B.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li i u ovom slučaju biti odaslano slično priopćenje s čijim navodima se nikako – još jednom – neće složiti stanovnici područja nad kojim se nadvio gusti smrdljivi dim…

NAJNOVIJE: Stiglo priopćenje iz INE

Službeni odgovor iz Ine prenosimo u cijelosti:

“U popodnevnim satima 15. rujna 2017. u Rafineriji nafte Rijeka došlo je do procesnog poremećaja u radu FCC postrojenja, što je uzrokovalo kratkotrajno pojačano dimljenje na centralnom rafinerijskom dimnjaku. Uklanjanje poremećaja je u tijeku. Sve nadležne službe su obaviještene”, priopćili su iz Ine.

Foto: Čitatelji

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari