KVARNER PONOVNO „U CRVENOM“ Sinoć „potop“, a Meteoalarm za danas izdao najviši crveni stupanj upozorenja!

Povodom dolaska glavnine pogoršanja vremena, DHMZ je putem Meteoalarma za nastavak dana izdao nekoliko žestokih upozorenja koja se odnose na mogućnost bujičnih poplava, pijavica i jakog vjetra

Zahvaljujući statičnoj oborinskoj pruzi koja se nekoliko sati obnavljala na istom mjestu, na dijelu Kvarnera noćas su pale vrlo obilne oborine, javlja Istramet.

Od ponoći najviše kiše zabilježile su meteorološke postaje u Crikvenici (169 mm), Selcu (129 mm) te Poratu na otoku Krku (94 mm). U samom gradu Krku palo je od 72 do 74 mm, dok je na Cresu izmjereno 50 mm.

Foto: Ilustracija (Gordan Senjan)

U nastavku dana očekuju nas nove nestabilnosti. Prema većem dijelu prognostičkih modela, izraženiji kišni val stiže u drugom dijelu dana i u noći na nedjelju kada može biti obilnih oborina, lokalno i do 100 mm.

Najviši crveni stupanj upozorenja izdan je zbog mogućnosti obilne kiše (60-100 mm) koja lokalno može uzrokovati bujične poplave. Žuto upozorenje odnosi se na mogućnost pijavica te izraženijih grmljavinskih pljuskova. Mogućnost pojave grmljavine pritom iznosi 40-60%.

Posljednje upozorenje odnosi se na vjetar, ponegdje će biti jakog juga sa srednjom brzinom vjetra većom od 40 km/h.

Upozorenja su izdana i za ostatak zemlje, no ona su izuzev gorske regije gdje prema DHMZ-u može pasti i 120 mm kiše nižeg žutog stupnja, javlja Istramet. U unutrašnjosti Hrvatske upozorenje se odnosi na mogućnost obilne kiše, dok u Dalmaciji može biti udara juga do 85 km/h. Tek su u sjevernoj Dalmaciji izgledni intenzivniji pljuskovi (>20 mm kiše).