(FOTO, VIDEO) Kanjon Krke će imati treći najduži viseći most na svijetu!

Sve suglasnosti su dobivene i sad se izrađuje projekt mosta koji neće ugroziti zaštićene prirodne atrakcije

Viseći most – koji je nekad spajao srednju Dalmaciju s Bukovicom i Ravnim Kotarima, a onda su ga 1647. zbog slabljenja Turaka srušili uskoci – dobit će modernu i puno atraktivniju verziju.

Gotovo pola kilometra dug, most koji će biti izgrađen kroz idućih nekoliko godina premostit će 160 metara dubok kanjon Krke.

Nakon Švicarske i Njemačke vrtoglavo nad kanjonom Krke će se za koju godinu protezati treći najduži viseći most na svijetu dug 462 metra. Bit će to adrenalinska šetnica i atraktivan vidikovac

“Sjajno. Mi u Francuskoj imamo takve mostove i sjajni su”, oduševljen je Demishues iz Francuske.

“Sigurno će biti zanimljivo i atraktivno jer nema nečeg takvog u Hrvatskoj”, zaključuje Šbenčanka Marija.

Sve suglasnosti su dobivene i sad se izrađuje projekt mosta koji neće ugroziti zaštićene prirodne atrakcije unutar Nacionalnog parka.

“Ono što je nama kao ustanovi bilo važno, dakle, je da dobijemo most koji nije invazivan u prostoru, koji minimalno utječe, koji otvara onim posjetiteljima koji ga prođu jednu jedinstvenu vizuru”, Krešimir Šakić, ravnatelj NP Krka za RTL Danas.

Most će povezivati starohrvatske utvrde Šubića i Nelipića, prominsku i kistanjsku obalu Krke.

Prema povijesnim zapisima između utvrda Trošenj i Nečven već je navodno postojao most i njega su srušili uskoci kad su se borili sa Osmanlijama

Novi most trebao bi privući i do sto tisuća turista godišnje koji dolaze na slapove Krke

“Sve to skupa za cilj ima da na ove dvije obale Krke i nešto dalje od obale lokalno stanovništvo pokrene određene aktivnosti u smislu razvoja turizma da se razvije ovaj kraj”, dodao je Šakić.

Na to se naslanjaju i drugi projekti Parka vrijedni oko 200 milijuna kuna – pješačke i biciklističke staze, prezentacijski centar u Kistanjama i Ekokampus Krka u Puljanima. Vrtoglavi most bit će kao šlag na torti.

“Ideja je super, bit će to prava atrakcija za ovaj kraj i bit će pravi bum za turizam i ove ljude ovdje jer ovakvih mostova ja ne vjerujem da ima puno i u Europi”, zadovoljan je i Filip Bračić iz Puljana

Zadranin Ivan misli kako projekt nudi veliku perspektivu i da će privuć mnogo turista, što će biti dobro za ovaj kraj.