(FOTO, VIDEO) Naša ekipa iz Galwaya: Zbog nevremena otkazan spektakl otvorenja EPK!

Foto: Armando K. / Riječanin

Nakon prošlotjednog spektakularnog otvorenja Europske prijestolnice kulture u Rijeci, danas, 8. veljače, Europska prijestolnica kulture postaje i drugi grad nositelj te titule u 2020. godini – irski Galway

Galway u godinu u kojoj s Rijekom dijeli ovu prestižnu titulu ulazi s temom vatre te manifestaciju otvorenja EPK temelji na drevnim običajima paljenja i slavljenja vatre kao rituala koji tjera zimu i dočekuje novo doba, a centralna manifestacija trebala je biti održana večeras na otvorenom. No, zbog prognoze lošeg vremena, organizatori su nažalost primorani otkazati središnju svečanost na otvorenom i ona se neće održati.

Dio svečanosti otvorenja planiran u zatvorenim prostorima će se održati pa će tako nastupiti i predstavnici naših Halubajskih zvončara čiji će se nastup održati u jednoj od galwayskih dvorana.

Inače, otvorenje EPK u Galwayu počelo je ovotjednom serijom događanja diljem regije kojoj pripada ovaj grad, a sve je trebalo kulminirati večeras spektakularnom ceremonijom u Galwayu koja se trebala održati i na otvorenom, i u zatvorenom prostoru. No nažalost, zbog izrazito lošeg vremena, dio programa na otvorenom je otkazan.

Halubajski zvončari dio su baštine uvrštene na UNESCO-vu listu, a u irskoj prijestolnici kulture predstavljaju baštinu prezentiranu i kroz riječki projekt Europske prijestolnice kulture. S irskim ih konceptom otvorenja EPK povezuje i drevni ritual tjeranja zime jer s njime se tematski vezuju i zvončari, i spomenuti irski ritual paljenja i slavljenja vatre.

Uz zvončare, otvorenju Europske prijestolnice kulture u Galwayu u ime tvrtke Rijeka 2020 koja u Rijeci provodi projekt Europske prijestolnice kulture prisustvuju i Irena Kregar Šegota, direktorica partnerstava i sudjelovanja te Iva Grego, direktorica općih poslova, u ime Primorsko-goranske županije pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić te u ime Grada Rijeke zamjenik gradonačelnika Marko Filipović.

Titulu Europske prijestolnice kulture svake godine nose dva grada, a ove su to Rijeka i irski Galway.

Foto&video: Armando K. / Riječanin

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari