(FOTO, VIDEO) Održano prvo izravno sučeljavanje predsjedničkih kandidata Zorana Milanovića i Kolinde Grabar-Kitarović

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

U 20 sati na RTL-u je počelo prvo izravno sučeljavanje predsjedničkih kandidata Zorana Milanovića i Kolinde Grabar-Kitarović

Kandidati su imati jednak pristup te kroz pet tematskih cjelina imali priliku da u roku od 60 sekundi daju odgovor na određeno pitanje, nakon čega su imalii mogućnost replike i replike na repliku.

Uz ovih pet cjelina tu je bila i novost koja se zove “Kratko i jasno”.

Novost je i da su kandidati mogli jedan drugome postaviti pitanje.

Na koga biste primijenili institut pomilavanja gospođo Grabar-Kitarović, Ive Sanadera ili Tomislava Merčepa. Oboje su u teškom zdravstvenom stanju.

Grabar-Kitarović: Treba početi od pravne pretpostavke, da jedan i drugi trebaju zatražiti pomilovanje. To je hipotetsko pitanje.

Milanović: Ne, to je stav. Vi nemate stav.

Grabar-Kitarović: Imam stav. Ne razmišljam o onome što se trenutno ne može ili ne mora napraviti

Milanović: Evo, ja ih ne bi pomilovao. Vi ne znate tko je Ivo Sanader, on vas je zaposlio.

Grabar-Kitarović: Zaposlio je i vas.

Predsjedničke ovlasti

Miroslav Škoro tražio je veće ovlasti, što biste vi?

Milanović: Treba ukinuti monarhističku, kvazibožansku instituciju pomilovanja. Vidjeli smo kako to funkcionira kad se toga primi Graba-Kitarović. To treba ukinuti. Ne želim veće ovlasti jer je to put u tiraniju. Centar vlasti mora biti u parlamentu.

Grabar-Kitarović: Ne mogu razumjeti kako ste okrenuli tu logiku, kako očekujete da vas narod bira za predsjednika na funkciju za koju ste rekli da je nepotrebna i da se ne biste kandidirali. Ovo nije kvazimonarhistička država. U proceduri je novi zakon o pomilovanjima.

Milanović: Nikad to nisam rekao, nego sam rekao da bi funkciju trebalo drugačije urediti. Okolnosti su me natjerale na kandidaturu, ova korupcija, ova razorena vlada. Pobijedite me, to je rješenje da me se riješite.

Grabar-Kitarović: Ovlasti predsjednice su dovoljne, definirane Ustavom. Kampanja nije vrijeme za rasprave o tome. Nakon izbora treba definirati neke ovlasti poput vanjske politike ili pitanje rada vlasti, odnosno institucija, do koje se razine može ići, možda neki zakon o predsjednici. Gospodine Milanoviću, ja sam apsolutno nekorumpirana osoba i voljela bih da su svi političari kao ja.

20:14

Poruke koje šaljete

Milanović: Kad kažete da je Hrvatska prava ili kriva to je pridjev, kad kaete normalno, to je način ponašanja. Normalno ne znači da ono koji ne glasaju za mene nenormalni. Oni koji su glasali za mene su nenormalna, kriva Hrvatska? Kakve to poruke šaljete.

Grabar-Kitarović: Ne dijelim birače ni na moje ni na vaše, ni na Škorine ili bilo kakve. Tražim povjerenje većine birača koji će prepoznati program. Ako je vama noramlno reći da je Hrvatska slučajna država…

Milanović: I to ste izmislili. 2012. sam rekao da je razlika između određenih krajevima. Kako možete doći na ideju na premijeru predbacujete da svoju domovinu smatra slučajnom zemljom.

Grabar-Kitarović: Prava Hrvatska je ona koja nije slučajna, to je ona koja je krvlju tvorena i plaćena, u kojoj žive ljudi koji su danas ispod životnog standarda, iako smo u pet godina napravili jako puno. Prava je ona u kojoj su umirovljenici, blokirani, oni koji odlaze, djeca koja žele ostati tu, država u kojoj ćemo imati istinsku reformu obrazovanja, ona koju svi volimo i za koju želimo rast. To nije Hrvatska podjela nego okupljanja i zajedništva oko istih ciljeva.

Milanović: Nakon što ste vi i ekipa nasilnika u šatoru mjesecima trovali Hrvatsku porukama “uništimo Jugoslavene”, izgovorio sam “mi ili oni”. Možda imate budućnost asistenta na katedri hrvatskog jezika.

Grabar-Kitarović: Hvala, ali za svoj posao pobrinut ću se sama. Ne mogu zaboraviti da ste prolazili uz šator i niste razgovarali s braniteljima koje ste potpuno ponizili, da ste na Markov trg poslali specijalce da napada branitelje. To je Hrvatska podjela.

Milanović: Za razliku od Grabar-Kitarović razlikujem priloge načina i pridjeve. Kad kažete da je Hrvatska prava ili kriva, to je pridjev. Kad kažete normalno, to je način ponašanja. Normalno ne znači da su oni koji nisu glasali za mene nenormalni. Širite netrpeljivost i trgujete mržnjom. A što se tiče Markovog trga, tamo se šačica provokatora zabarikadirala. I nisu im tamo došli policajci, nego interventna policija.

20:05

Tematska cjelina: Ja predsjednik

Zašto ste bolji izbor od protukandidata?

Grabar-Kitarović: Ono što nudim jest program za kontinuitet rasta koji smo ostvarili do vremena kada je gospodin Milanović bio premijer. Kad sam postala predsjednica, zemlja je bila u dubokoj krizi. Danas Hrvatska jest bolja, no još uvijek držim da treba one makroekonomske čimbenike prenijeti na novčanike građana. Zato tražim pet godina jer ja sam ona promjena koja je tada bila potrebna i sada tražim kontinuitet te politike. Stanje koje sam zatekla u vrijeme zadnje godine mandata Milanovića bilo je vrijeme opustošenosti požarom zapuštene Hrvatske – požar niskog mišljenja, pesimizma… To je sve trebalo govoriti, a da ne govorimo o gospodarstvu.

Milanović: Imamo veliko iskustvo i znanje. To je jamstvo da ću se ponašati predvidivo, ali u pozitivnom smislu. Građani se trebaju vidjeti koga vide kao osobu koja integrira sustav, koja se pod pritiskom ponaša bolje… To stvari u koje sam uvjeren da djelujem bolje od gospođe Grabar-Kitarović. 2015. godina je završila s rastom, sa suficitom platne bilance, s najnižom kamatnom stopom na dug…

Grabar-Kitarović: Osim hrvatskog imam i međunarodno iskustvo. Kad kažem požarom opustošena zemlja je riječ o zemlji koja je barem četiri godine duže od ostalih bila u recesiji.

Milanović: Vlada Sanader u kojoj je sjedila i Grabar-Kitarović, i prva i druga, je zasužila Hrvatsku za 135 milijardi kuna!

Gospodine Milanoviću, postoji li možda kod Grabar-Kitarović nešto za pohvaliti? Biste li nastavili isto?

Milanović: Ne bih nastavio ništa isto.

Grabar-Kitarović: Za vrijeme prve Sanaderove Vlade bio je rast. Ta je Vlada bila jedna od najuspješnijih dok sam ja bila ministrica.

Milanović: Ivo Sanader je vaš životni coach. Danas je dobio šest godina zatvora. Drago mi je što kažete da je bio uspješan.

Grabar-Kitarović: Vaš rast postaje pozitivan u zadnjoj godini mandata, kada sam ja postala predsjednica.

Milanović: Da imam s tim veze neću ništa govoriti. Da vaš dolazak ima veze s gospodarskim rastom je isto kao i reći da to imaju klimatske promjene u Burmi.

izbori
Kolinda Grabar-Kitarović
sučeljavanje
zoran milanović
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj