(FOTO, VIDEO) POMOĆ STIŽE I IZ RIJEKE! Veliki požar kod Šibenika noćas zaprijetio kućama, u gašenju ozlijeđena četiri vatrogasca!

Kuće su obranjene no požarišta su i dalje aktivna. Prema Šibeniku krenuli i vatrogasci iz drugih županija

“Požar na otvorenom prostoru kod Šibenika i dalje je aktivan. Tijekom noći zatražena je dodatna ispomoć Primorsko-goranske, Zadarske, Karlovačke, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke, Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije”, javljaju iz Vatrogasne zajednice PGŽ.

NOVO:

8:44 Kako javlja reporterka RTL-a Dragana Eterović, počela je padati kiša.

8:19 Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekao je za javni servis da su ozlijeđena još dvojica, dakle ukupno četvorica, vatrogasaca. Jedan se nagutao dima, a drugi je imao ozljedu ruke.

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

8:14 Na požar kod Šibenika krenuli su i zagrebački vatrogasci.

8:00 Požar kod Šibenika i dalje je aktivan, ali je zaustavljeno njegovo napredovanje na području Bilica koje su bile najugroženije i situacija je puno bolja nego noćas, rekao je u nedjelju županijski vatrogasni zapovjednik Damir Dukić.

“Zaustavljeno je napredovanje na predjelu Bilica. Sada radimo po krakovima požara koji idu prema naselju Dubrava i Jurasi i tom dijelu, ali u ovom trenutku nije ugroženo ništa – niti jedan stambeni objekt”, rekao je Dukić Hini u nedjelju rano ujutro.

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Dukić je pojasnio da se prilikom borbe s vatrenom stihijom nije radila klasična evakuacija, već je policija bila s ljudima pokraj kuća dok su vatrogasci branili stambene objekte.

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

“Sitaucija je puno bolja nego sinoć. Nema više onakvog napredovanja požara kakvo je bilo tijekom cijele noći, jer je puhalo orkansko jugo. Sada je vrlo malo oslabilo, ali je i to puno povoljnije. Vidjet ćemo kako će se sada razvijati”, rekao je Dukić, vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije.

​FOTO: MORH

Upozorio je da je prostor dosta velik, a u pitanju je velika borova šuma pa je teško bilo što predviđati.

“To su brda, to su visoki borovi…tako da jednostavno moramo biti oprezni”, rekao je.

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Dodao je da je autocesta otvorena za sav promet, nakon što je više sati zbog požara bila zatvorena između Pirovca i Vrpolja.

Još uvijek su međutim zatvorene županijska cesta Šibenik-Bilice-Tromilja i državna cesta DC116 Zaraće-Milna.

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Požar je izbio u subotu u 13,30 sati, a tijekom noći s vatrom se na terenu borilo oko 200 vatrogasaca.

Nešto iza šest sati gašenju su se ponovno priključili i kanaderi, rekao je Dukić.

RANIJE:

2:20 Požar kod Šibenika, koji gori od subote iza podneva, ugrozio je iza ponoći zaseok Slavice gdje se vatrogasci sada bore oko samih objekata i provode evakuaciju stanovništva, izjavio je zapovjednik šibenskih vatrogasaca Volimir Milošević.

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

“Situacija je kritična. Najteže je kod naselja Mihaljevići i Dulibići, naselja u općini Bilice. Tamo je vatra prebacila prometnicu i krenula je opet kroz borovu šumu prema zaseoku Slavice i tu se vatrogasci sada bore oko samih objekata”, rekao je Milošević Hini u prvim satima nedjelje.

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Kazao je da je u mjestima Mihaljevići i Dulibići došlo do evakuacije starijeg stanovništva i djece, a provodi se i u mjestu Slavice.

“Jako je složena situacija i to je sve što vam mogu kazati. Vatrogasci rade maksimalno da sačuvaju objekte i da izvuku ljude”, rekao je Milošević, zapovjednik šibenske javne vatrogasne postrojbe.

Dodao je da ne može reći kako će se stvar dalje razvijati, a jak vjetar otežava gašenje.

“Ovaj je požar na nekoliko frontova na jako velikoj površini. Zatražili smo sva moguća pojačanja, a trenutno se 200 ljudi bori s vatrom”, rekao je.

Dva su vatrogasca ozlijeđena, rekao je u noći sa subote na nedjelju glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, koji je situaciju na požarištu opisao “dosta teškom”.

“Imali smo dvije ozljede vatrogasaca – jedan je imao ozljedu koljena, a drugi udisanje dima. Oni su prevezeni u bolnicu i dobro su,” rekao je Tucaković za javni servis.

1:36 Dva su vatrogasca ozlijeđena u šumskom požaru kod Šibenika, rekao je u noći sa subote na nedjelju glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, koji je situaciju na požarištu opisao “dosta teškom”.

“Imali smo dvije ozljede vatrogasaca – jedan je imao ozljedu koljena, a drugi udisanje dima. Oni su prevezeni u bolnicu i dobro su,” rekao je Tucaković.

Po njegovim riječima najopasnije je stanje na području naselja Mihaljevići i Lugovići gdje je sve spremno i za evakuaciju stanovništva ako to bude potrebno.
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari