ŽANJA MARA PONOVNO U MORU! Učenici Pomorske škole Bakar spasili ranjenu glavatu želvu i danas ju vratili prirodi

Učenici i nastavnici Pomorske škole Bakar uz nekoliko članova Grupe Sredozemna medvjedica bili su prije godinu dana na dvodnevnoj terenskoj nastavi kada su pronašli ranjenu morsku kornjaču

Bili su u monitoringu zaštićenih staništa sredozemne medvjedice na zapadnoj obali otoka Cresa u sklopu dvodnevne terenske nastave školskim brodom Vila Velebita dva. Monitoring te vrste pomoću kamera koje su postavljene u nekoliko špilja na tom području bitan je za prikupljanje podataka i proučavanje sredozemne medvjedice. Podaci i fotografije o viđenju medvjedice važni su i radi revizije statusa vrste u Crvenoj knjizi sisavaca u RH.

pomorska3

Sredozemnu medvjedicu tada nisu pronašli, no pronašli su teško ranjenu kornjaču u uvali Žanja podno Lubenica. Pronašao ju je član Grupe Sredozemna medvjedica Marinko Babić, i to na dubini od 5 metara. Kornjača je imala dubok rez na oklopu i bilo je jesano da joj hitno treba pomoć, ili će uginuti.

3

Članovi ekspedicije odmah su kontaktirali Centar za oporavak morskih kornjača u Puli i dogovorili zbrinjavanje glavate želve. Po povratku u Bakar kornjaču je preuzeo veterinar Veterinarske stanice Rijeka koji ju je prevezao u Pulu. Kada je stigla u Pulu, ranjena kornjača duljine oklopa 40 centimetara težila je svega 11 kilograma, a starost joj je procijenjena na 7 godina.

9a

Punih godinu dana u Centru za oporavak morskih kornjača brinuli su o glavatoj želvi koju su članovi ekspedicije koji su ju pronašli nazvali Žanja Mara, po uvali na otoku Cresu gdje je pronađena.

pomorska4

I napokon, nakon godine dana liječenja, oporavka, zacjeljenja rane i dobivenih 7 kilograma težine, danas su učenici i profesori Pomorske škole Bakar morsku kornjaču Žanju Maru vratili natrag u more!

Ovo je samo jedna u nizu akcija učenika i profesora Pomorske škole Bakar koji već duži niz godina kroz razne aktivnosti na terenu i uključivanjem u ekološke akcije i manifestacije podižu svijest o potrebi očuvanja i zaštite prirodnih resursa Primorsko-goranske županije.

Njihova stručna orijentacija je vezana za more, pa se nameće i potreba zaštite mora i života u moru. Ova posljednja akcija najljepši je prilog tim nastojanjima!

pomorska2

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari