ZELENA ČISTKA U KOSTRENI: Preko 200 kostrenskih volontera odstranilo 40 kubika raznog otpada

Preko 200 kostrenskih volontera i ove je godine sudjelovalo u najvećoj ekološkoj akciji u Hrvatskoj koja je dio globalnog pokreta World Cleanup

Cilj ove globalne akcije je podizanje svijesti građana o važnosti odgovornog gospodarenja otpadom, brige za okoliš i očuvanje okoliša

Općina Kostrena sudjeluje u Zelenoj čistki od 2012. godine. I ove godine organizatori akcije su Osnovna škola Kostrena, Turistička zajednica Općine Kostrena i Općina Kostrena.

20160507_105212

Pored djelatnika Općine i Turističke zajednice, u akciji su sudjelovali djelatnici i učenici Osnovne škole Kostrena, djelatnici, djeca i roditelji Dječjeg vrtića Zlatna ribica, Dobrovoljno vatrogasno društvo Kostrena i Komunalno društvo Kostrena, članovi udruga Sportsko ribolovno društvo INA, Klub podvodnih aktivnosti INA, Sportsko ribolovno društvo Kostrena, Lučica Stara voda, Lučica Podurinj i Udruga gljivara Škripac.

U akciji redovito sudjeluju i načelnica Općine Kostrena Mirela Marunić kao i njezin zamjenik Davor Willheim: „Važnost očuvanja okoliša i briga o okolišu za Kostrenu ima posebno značenje. Kostrena je industrijski razvijena općina i kontinuirano ulaže napore kako bi si osigurala čist i siguran okoliš. Možda upravo zato mještani rado i sudjeluju u ovakvim akcijama jer su svjesni važnosti brige o okolišu. Iako sve naše institucije i udruge puno rade na edukaciji, sudjeluju u različitim akcijama i organiziraju brojne uspješne ekološke projekte, količine prikupljenog otpada pokazuju da moramo dodatno pojačati te napore kao i nadzor nad lokacijama koje su kao Ivanje pogodne za stvaranje divljih deponija i ilegalno odlaganje otpada. Uvjerena sam da najveći dio prikupljenog otpada nisu tamo odložili naši mještani“, rekla je tom prilikom načelnica Marunić.

20160507_115437_resized

Okupljanje sudionika već tradicionalno započelo je u 9 sati ispred Osnovne škole Kostrena gdje su sudionicima akcije podijeljene rukavice, vreće za smeće i voda za piće, nakon čega su raspoređeni na različite lokacije po Kostreni koje su bile predviđene za čišćenje.

Osim školskog okoliša, čistile su se kostrenske lučice i podmorje na Urinju, a najveća akcija čišćenja održana je na lokaciji Ivanje gdje su prikupljene velike količine otpada. Nažalost, na ovoj se lokaciji pokazala i sva opravdanost i potreba za organizacijom akcije čišćenja, kao i potreba da se dodatno pojača edukacija građana o pravilnom odlaganju otpada i podiže svijest o važnosti brige za okoliš.

Na svim lokacijama KD Čistoća je postavila kontejnere za prikupljanje otpada dok je KD Kostrena pomoglo u transportu prikupljenog otpada do najbližih kontejnera uz aktivno sudjelovanje u čišćenju.

Raduje podatak da je prikupljenog otpada nešto manje nego proteklih godina, no ipak se radi o značajnoj količini od 40 m3 raznog otpada.

Po završetku akcije za sve sudionike organiziran je zajednički ručak u Prenoćištu Lucija u Kostreni.

20160507_110556_resized

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari