(FOTOGALERIJA) MALI LOŠINJ: Saša Fegić krenuo na put oko svijeta legendarnom jedrilicom HIR 3!

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Nakon dugogodišnjih priprema, Saša Fegić krenuo je na put oko svijeta 10-metarskom jedrilicom HIR 3 s kojom je 1982. godine poznati hrvatski jedriličar Mladen Šutej također oplovio svijet.

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Ova pomorska avantura trebala bi trajati oko godinu dana, a za ovu zahtjevnu pustolovinu, put oko svijeta, Zagrepčanin Saša Fegić pripremao je jedrilicu “Hir 3” i u marini u Malom Lošinju.

“Hir 3” je dugačak preko svega 10,34 m, širine 3,3 m, gaza 1,8 m, a visine jarbola 15 metara. U lošinjskoj marini, za čije korištenje Fegić zahvaljuje Vedranu Kabalinu, također zaljubljeniku u jedriličarske pustolovine, dovršeni su popravci i opremanje jedrilice a “Hir 3” je dobio konačni izgled za veliku avanturu.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Program putovanja je ovakav: Jadran – Cagliari – Gibraltar – Kanari – Zelenortski Otoci – Cape Town (Južna Afrika) – Freemantle (Australija) – Melbourne – Wellington (N. Zeland) – Puerto Williams (Čile) – Buenos Aires – Rio de Janeiro – Recife – Azori – Gibraltar – Malta – Jadran.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Fegić će jedini biti na brodu tijekom cijelog putovanja, dok će se ostali sudionici pridruživati u pojedinim etapama, ali tako da na “Hiru” nikada ne budu više od tri osobe.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Već samo ime jedrilice poznato je onima koji pamte malo dulje i koji su naklonjeni jedrenju i putopisima – 1989/90. je Mladen Šutej na ovoj jedrilici, kupljenoj 1979. u Italiji, oplovio svijet. Doživljaje je opisao u knjigama, a tom je prilikom Mario Saletto snimio vrlo popularni televizijski dokumentarac “Jedrima oko svijeta”.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

“Hir 3” je oštećen u marini u ratom poharanom Dubrovniku 1991. godine, no Šutej je ipak uspio izvući jedrilicu, popraviti je i prodati. U Vrsaru je brod stajao zapušten, dok ga Fegić 2013. godine nije odlučio otkupiti i popraviti. Time je zatvoren krug – Fegić je u mlađim danima upravo na “Hiru 3” u Šutejevoj školi jedrenja stjecao važna pomorska iskustva.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

“Mi ćemo prvi ići oko svijeta od zapada prema istoku, i to kroz južni ocean, pri čemu će najzahtjevnija etapa biti od Novog Zelanda do rta Horn, gdje se održavaju sportske regate i uvjeti su vrlo teški. Od Novog Zelanda do Južne Amerike je 5000 milja, a na tom putu je i točka ‘Nemo’, mjesto udaljeno 1400 milja od najbližeg kopna. Trebat će nam pedesetak dana za tu etapu, koja za jedriličare predstavlja ono što Mount Everest predstavlja za planinare”, kaže Fegić za otoci.net, koji putovanje želi završiti u godinu dana, za razliku od dosadašnjih hrvatskih ekspedicija kojima su trebale po dvije i pol godine.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Fegić jedri od dvanaeste godine života, a 2001. se u potpunosti posvetio životu pod jedrima. Radi kao “freelancer” – poslove skipera i održavanja brodova, što mu omogućava ovako dugo isključivanje iz svakodnevice.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Među petnaest osoba koje će se izmjenjivati na “Hiru 3” u ovoj avanturi bit će u dva navrata po 3-4 mjeseca i Marina Đukanović iz Malog Lošinja, i to na putovanju do Cape Towna te pri kraju, od Buenos Airesa do povratka u Jadransko more.

Posada će se se putovanja javljati fotografijama i snimkama, a po povratku, u planu je izrada dokumentarnog filma, možda i knjige.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari