(FOTOGALERIJA) PREKRASNE VIZURE BAKRA! Razgledajte s nama Frankopanski kaštel u Bakru na kojem je obavljena prva faza rekonstrukcije

30.01.2018., Bakar - Obilazak obnovljenog Frankopanskog kastela Bakar povodom 900 godisnjice Frankopana u Bakru. Photo: Goran Kovacic/PIXSEL

Upravo frankopanski kaštel sa katakombama i 12 crkava na području Grada Bakra, turskom kućom, rimskom kućom, s brojnim izvorima predstavlja upravo ono što treba pokazati svijetu

Na Frankopanskom kaštelu u Bakru provedena je rekonstrukcija međukatnih konstrukcija. Radovi su počeli u srpnju 2017. A dovršeni su u prosincu iste godine. Ukupan iznos te investicije je 779.074,75 kn.

Danas su Frankopanski kaštel u Bakru obišli župan Zlatko Komadina sa suradnicima i gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić.

Photo: Goran Kovacic/PIXSEL

U kaštelu Bakar još predstoji uređenje sanitarnog čvora i interpretacijskog centra, za što će biti izdvojeno 600 tisuća kuna, pa je tako ukupno iz EU projekta Kulturno-turistička ruta “Putovima Frankopana” za radove u Bakarskom kaštelu izdvojeno 1,4 milijun kuna.

Photo: Goran Kovacic/PIXSEL

Zlatko Komadina je izrazio zadovoljstvo ostvarenjem ideje nastale još pred desetak godina kada je Županija uz pomoć Vinodolske općine i pokojnog načelnika Ivice Crnića obnovila zamak u Driveniku i Bribiru, s Gradom Novim Vinodolskim kulu u Novom te zamak Zrinskih u Brodu na Kupi kojem je dodatno udahnut život useljenjem Prirodoslovnog muzeja sa stalnim postavom lova, ribolova i šumarstva.

Župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Tomislav Klarić, pročelnik Valerij Jurešić i direktorica TZ Kvarnera Ivanka Peršić Živadinov
Photo: Goran Kovacic/PIXSEL

Župan je podsjetio da je 48.000.000 kuna za projekt “Putova Frankopana” dobiveno iz strukturnih fondova EU, a s preostalim dijelom sredstava od gradova, općina i Županije sveukupna ulaganja u 17 kaštela i 3 sakralna objekta iznose 61 milijuna kuna.

“U prvoj fazi zaustavili smo od propadanja našu kulturno-povijesnu baštinu. Naša ideja bila je staviti život u nju, što i uspjevamo, i zapravo stvoriti mjesta kulturnih događanja, pogotovo u aspektu Rijeka – EPK 2020.,” istaknuo je Komadina.

Photo: Goran Kovacic/PIXSEL

Podsjetio je da ovaj prostor u kojima su bile mijene carstava i civilizacija, kraljevstva i država, ima bogatstvo različitosti te ima što pokazati i time se ponositi.

“Grad Bakar ima bogatu i burnu povijest i prije 12 godina odlučili smo da ćemo je otvoriti i svima pokazati. Upravo ovaj frankopanski kaštel sa katakombama i 12 crkava na području Grada Bakra, turskom kućom, rimskom kućom, s brojnim izvorima predstavlja upravo ono što imamo za pokazati,” rekao je gradonačelnik Klarić zahvalivši se Županiji na suradnji.

Photo: Goran Kovacic/PIXSEL

Pročelnik UO za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ Valerij Jurešić istaknuo je da je ovom etapom rekonstrukcije kaštel prvi put nakon dugo vremena dostupan u svim svojim dijelovima, a to je potencijal kojeg su prepoznali i građani Bakra.

Photo: Goran Kovacic/PIXSEL

Podsjetio je i da je pred desetak godina Županija zajedno s Gradom ulagala u uređenje vanjskog plašta kaštela, odnosno krova i fasada, te najavio uređenje interpretacijskog centra “Putevima Frankopana” zahvaljujući kojem će ovaj ali i drugi objekti živjeti svih 365 dana u godini.

Photo: Goran Kovacic/PIXSEL

Također je podsjetio da se ove godine obilježava 900 godina knezova Frankopana i to nizom kulturnih, znanstvenih, zabavnih i sportskih događanja na raznim lokacijama diljem županije.

Photo: Goran Kovacic/PIXSEL
Photo: Goran Kovacic/PIXSEL
Photo: Goran Kovacic/PIXSEL
Photo: Goran Kovacic/PIXSEL
Photo: Goran Kovacic/PIXSEL

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views