OPTIMISTIČAN JE

Gates otkrio čarobnu formulu za klimatske promjene; Otkrio i hoćemo li se vratiti na staro normalno!

Nisu svi baš preveliki optimisti glede klimatskih promjena, ali zato Bill Gates jest.

“Možete me optužiti da sam generalno optimistična osoba”, rekao je i napomenuo svoju prošlost kao osoba koja je napustila školu, osnovala uspješnu tehnološku kompaniju, a sada ima svoju zakladu, koja isto odlično funkcionira: “To vas pogura na vau-što-sve-mogu-napraviti listi”, ispričao je Gates.

Međutim, naglasio je kako je borba protiv klimatskih promjena puno teža, pišu Vijesti.hr

“U vezi s tim najviše me brine politička volja za rješavanja tog problema”, istaknuo je misleći na mlade republikance i na njihovo starije vodstvo koje ne prepoznaje taj problem. Kaže kako treba donijeti dugoročne političke odluke koje će natjerati velike industrije da dramatično promjene vlastitu infrastrukturu, piše Wired.com.

Smatra kako će se u narednih 15 godina emisija plinova u segmentu automobila i vozila smanjiti na nulu jer će električni automobili biti financijski dostupniji, s obzirom na to da će im cijena pasti, stanice za punjenje takvih automobila bit će dostupnije, a vrijeme punjenja će biti skraćeno na otprilike 15 minuta.

Upitan o kriptovalutama i problemu prekomjerne potrošnje električne energije koja se događa zbog rudarenja kriptovalutama, Gates je odgovorio: “Moje kritike o bitcoinu nisu zapravo usredotočene na njegovu veliku potrošnju električne energije. Vjerujem u digitalne valute za niže troškove transakcija, a bitcoin to nije učinio jer ga ne možete unovčiti. Ovi bitcoin dečki nisu učinili ništa, možda jesu na otkupninama za otmice ili nekim transakcijskim troškovima vezanim za drogu.”

U knjizi je spomenuo geoinženjering kao rješenje za klimatske promjene i probleme koje one nose: “Trenutačno je najveća debata o tome treba li se dopustiti čak i najmanje eksperimente s tim ili da uopće ne idemo ni blizu toga. To je vrlo kontroverzno.”

“Ja to neću gurati. Guram racionalnije stvari, tipa ‘Hej, samo promijenite način na koji proizvodite čelik. Prijeđimo na jeftin, zeleni vodik’. Uložio sam nekoliko milijuna u geoinženjering, a ukupno sam uložio oko dvije milijarde dolara. Više novca gubim na kompanije koje proizvode baterije puta sto, nego što ulažem u geoinženjering. Financirao sam model zelene energije otvorenog pristupa. Financirao sam nuklearnu fuziju”, naglasio je.

Gates je ispričao i što misli kada će se svijet vratiti u staro normalno: “Ove jeseni osjećat ćemo se već mnogo normalnije. Ostao bih šokiran kad bi postojao znatan broj škola koje još uvijek provode nastavu na daljinu. Još uvijek moramo dobiti razinu prihvaćanja cjepiva u zajednicama s niskim prihodima. Moramo pokazati da naši najpametniji ljudi primaju cjepivo i da je ono učinkovito. Mislim da to ova administracija radi. No, čak ako i dobijemo veću razinu procijepljenosti, nećemo se u potpunosti vratiti na staro. U ostatku svijeta bit će možda i kraj 2022. godine prije negoli se postigne takva procijepljenost. Nekoć je bilo potrebno 20 godina da cjepiva stignu iz bogatog dijela svijeta do zemalja u razvoju. Stanje je sad bolje, ali još uvijek nije dovoljno dobro.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari