POČINJE FERRAGOSTO

Video | Gdje su nestali Talijani na našoj obali? Očekuje se da će ih ovaj vikend doći hrpa jer počinje Ferragosto!

Najviše ih ima u Novalji, Medulinu i Rovinju, a za povratak Talijana puno znači ponovo uspostavljena trajektna linija

Gdje su Talijani i odmaraju li ove godine u Hrvatskoj? Njihov pravi dolazak tek se očekuje ovaj vikend jer počinje Feragosto. No, pitanje je hoće li ipak ostati doma, jer zbog ekonomske krize tek petina putuje u inozemstvo.

Ulice pune turista iz cijelog svijeta, a talijanski se čuje na svakom koraku. „To je normalno skroz jer je kolovoz“, reklo bi se u pjesmi, ali prošle dvije sezone i nije bilo tako. Talijani nisu putovali zbog strogih COVID mjera i sad opet otkrivaju draži istočne obale Jadrana, izvještava Nikolina Radić za RTL.hr

”Izabrali smo Hrvatsku zbog prekrasnog mora i puno parkova prirode”, kazala je Roberta Ferrante iz Italije.

”Cijene su niže u Hrvatskoj, ali smo htjeli i probati nova iskustva”, rekao je Leondaro Pinni iz Italije.

”Proveo sam mnogo ljetovanja u Italiji, volim Italiju, ali volim i upoznavati druge zemlje. Zato sam ove godine odlučio doći u Hrvatsku”, izjavio je Andrea Masinianni iz Italije.

Čak 80 posto Talijana ove godine ipak neće preko granice i dobar dio njih će ljetovati povoljnije kod rodbine i prijatelja koji imaju kuću na moru ili u planinama. Oni koji putuju biraju Grčku, Španjolsku, Francusku i Hrvatsku.

”U Hrvatskoj oni posebno cijene i vole našu eno i gastro ponudu, naše otoke, čisto more, treking, općenito aktivni odmor, prirodnu i kulturnu baštinu, dolaze i zbog zdravstvenog turizma, idealna smo destinacija za nautičare”, rekla je Viviana Vukelić, direktorica Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Italiji.

Od početka godine do sada više od pola milijuna Talijana je posjetilo Hrvatsku. Ostvarili su 2 milijuna i 200 tisuća noćenja što u odnosu na lani predstavlja rast u dolascima od 140 posto, a u noćenjima od 104 posto.

Najviše ih ima u Novalji, Medulinu i Rovinju. Ponovno uspostavljena trajektna linija s Anconom, kaže nam vlasnik turističke agencije, puno znači za povratak većeg broja Talijana i u Zadar.

”U odnosu na druge goste odnos je negdje 50 posto u smještajnim kapacitetima. Stvarno su se ove godine Talijani odlučili ponovo vratiti na našu obalu i zadovoljni smo da je Italija koja je nekada bila emitivno tržište za Zadar se lagano vraća ponovo”, izjavio je Danijel Radeta, vlasnik turističke agencije iz Zadra.

Najveći broj Talijana na godišnjem je odmoru tek od ponedjeljka i drevnog blagdana Ferragosta, pa se očekuje da će ih u drugoj polovici kolovoza stići još više, , izvještava Nikolina Radić za RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari