'KRUŽI NAŠIM ZAJEDNICAMA'

Opasan virus koji najčešće pogađa djecu otkriven u kanalizaciji u New Yorku, širi se lokalno: ‘Sad nema ničeg bitnijeg od…’

Ilustracija: Unsplash

Da je virus pronađen u kanalizaciji otkriveno je nekoliko dana nakon što je dječja paraliza prvi put zabilježena u obližnjem okrugu New Yorka

Odjel za zdravstvo Grada New Yorka u petak je objavilo da nalazi otpadnih voda pokazuju da se virus koji izaziva dječju paralizu lokalno širi. Ističe se da dječja paraliza može dovesti do paralize i smrti, a Odjel za zdravstvo pozvao je sve koji žive u gradu da se sada cijepe protiv virusa, prenosi Net.hr.

“Budući da dječja paraliza kruži našim zajednicama, jednostavno nema ničeg bitnijeg od cijepljenja naše djece kako bismo ih zaštitili od ovog virusa, a ako ste necijepljena ili nepotpuno cijepljena odrasla osoba, odaberite sada cijepljenje”, rekao je povjerenik za zdravstvo NYC dr. Ashwin Vasan i poručio da se bolest može spriječiti.

Da je virus pronađen u kanalizaciji otkriveno je nekoliko dana nakon što je dječja paraliza prvi put zabilježena u obližnjem okrugu New Yorka u kojem je niska stopa procijepljenosti, što je prvi slučaj dječje paralize u SAD-u od 2013. godine, javlja Insider.

Dječja paraliza, nekoć jedna od najtežih prenosivih bolesti među djecom, eliminirana je u SAD-u 1979. godine zahvaljujući široko rasprostranjenom cijepljenju. Dječja paraliza se prenosi kontaminiranom hranom ili vodom te putem kanalizacije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari