OD LIJEPE DO MUČNE PRIČE

Geodetski fakultet mora vratiti 600.000 kuna EU-novca kojim je kupio luksuznu jahtu, oni uzvraćaju: ‘To je neprihvatljivo’

Foto: RTL Danas

SAFU izvijestio da će fakultet morati vratiti novac za luksuznu jahtu

SAFU je izvijestio kako će Geodetski fakultet morati vratiti 600.000 nekadašnjih kuna europskog novca kojim se kupilo plovilo Mirakul 30. Sve je krenulo od izbijanja afere i sumnje da je fakultet brodicu, umjesto za istraživanje, koristio i za iznajmljivanje.

Fakultet je sad reagirao i izrazio sumnju na ‘nedovoljnu educiranost zaposlenika SAFU-a’ i najavljuje žalbu na rješenje da vrate novac

Nakon vijesti da će zagrebački Geodetski fakultet morati vratiti cjelokupan iznos koji su iz EU projekta utrošili u kupunju luksuzne jahte koja se našla u središtu afere, oglasili su se s fakulteta i poručili da se rješenje temelji “na pogrešnim i neutemeljenim zaključcima, ali i dojmovima ‘vanjskog stručnjaka'”, piše RTL Danas.hr.

Podsjetimo, iz Središnje agencija za financiranje i ugovaranje (SAFU) su naveli kako će fakultet morati vratiti 600.000 nekašanjih kuna europskog novca no da još postoji pravo žalbe.

Za njih je neprihvatljivo da takvo rješenje, koje je i nepravomoćno, izlazi u javnost. Nastavljaju da dojmovi “ne mogu i ne bi trebali biti pravna osnova za donošenje službenog dokumenta”. Smatraju i da će rješenje lako pobiti jer se, kažu, ne temelji na činjenicama.

Tvrde da je lijepa priča o znanstvenom laboratoriju za istraživanje jadranske obale i podmorja pretvorena u mučnu priču koja se, prema njihovim riječima, zasniva na lažima.

“Činjenice su sasvim drugačije”, tvrde s fakulteta i navode da zbog toga trpe veliku reputacijsku štetu.

“Pitamo se je li bolje držati se krede i ploče i ne pokušavati iskoračiti u 21. stoljeće, jer tada nas nitko ne bi prozivao, a mi bismo bili samo još jedna, neambiciozna provincijalna visokoškolska ustanova”, kažu.

U svom se odgovoru uglavnom fokusiraju na činjenicu da rješenje tvrdi kako na brodu nisu napravljene nikakve preinake. S fakulteta to demantiraju i poručuju da sve to “ukazuje ili na nedovoljnu educiranost zaposlenika SAFU o pomorstvu (podsjetit ćemo da je Hrvatska tisućljećima pomorska zemlja) ili na namjerno prešućivanje činjenica”.

Skeptično i ironično spominju vanjskog stručnjaka na temelju čijeg je mišljenja donesena odluka. Kažu da ne znaju o kome je riječ niti je li bio na brodu, a u slučaju da je bio na njemu lako bi uočio dorade.

Tvrde i da su predstavnicima SAFU omogućili nesmetani pristup brodu, a da kod pregleda nisu znali otvoriti poklopac i provjeriti što se nalazi u prostoru motora. “Da su to znali, mogli su se uvjeriti u činjenice da su ispod motora izlivene stotine kilograma betona i raspoređeni olovni utezi od po 25 kg”, kažu i dodaju da su također mogli provjeriti da je motor naknadno podignut.

Sve to navode kao dokaz preinake plovila, “ma kakav dojam ‘stručnjak’ imao”. Isto tako tvrde da su spomenute preinake plaćene sredstvima fakulteta te da SAFU zbog toga nema ingerenciju nad tim doradama.

Navode i da je predstavnik SAFU tražio da se pokrene motor iako je brod bio na suhom vezu. U tom bi slučaju dosegnuo temperaturu samozapaljena u djeliću sekunde pa se nadaju da to nije vanjski stručnjak na koji se rješenje poziva te između redaka navode da je to još jedan dokaz njegove upitne stručnosti.

Podsjetimo, nakon što je kupljena skupocjena jahta za više od pola milijuna kuna europskim novcem, mnogi su se zapitali treba li jednom fakultetu tako luksuzno plovilo. Na neobičnu kupovinu se osvrnuo dekan Almin Đapo koji je pred RTL-ovim kamerama tvrdio da se ne radi o jahti, već plovilu od devet metara koji mora biti tako velik da bi mogli njime raditi istraživanja.

Inače, stručnjaci su tada tvrdili da je neobično da se za takva istraživanja kupuje jahta te ju su nazvali “igračkom za zabavu”.

Iako je uprava fakulteta tvrdila da se brod koristi isključivo za znanstvene svrhe, otkriveni su oglasi u kojima se isti brod nudi u najam privatnim osobama za krstarenja i to za 3400 eura tjedno. Prema pisanju Telegrama, u spornim je oglasima stajalo da je brod kompletno opremljen za odmor.

Fakultet se našao pod povećalom i zbog nabavke luksuznog Land Rovera sredstvima EU fondova. Sumnja se da ga je u privatne svrhe vozio profesor koji vodi isti projekt za sporni brod.

Nakon što je cijela priča dospjela u javnost, policija je upala u prostorije Fakulteta te je izuzela dokumentaciju o EU projektima preko kojih su nabavljali sporni brod i luksuzne automobile, piše RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari