GINEKOLOG KOLAK O TRAGIČNOM PORODU: ‘Ne osjećam se krivim za smrt bebe, radio sam po savjesti’

Liječnik vinkovačke bolnice Nikola Kolak, kojega se proziva za smrt bebe u vinkovačkoj bolnici, progovorio je za RTL Danas o svojoj strani ovog tragičnog događaja

Matea Janković 30. siječnja rodila je mrtvorođenče za što je optužila ginekologa koji ju je nakon 16 sati muka odbio poroditi carskim rezom. Inspekcija Ministarstva zdravlja utvrdila je da je bilo nepravilnosti i slučaj prepustila DORH-u, a prozvani vinkovački liječnik Nikola Kolak pristao je iznijeti svoju stranu priče za RTL Danas.

Što se dogodilo tog kobnog dana?

30. siječnja preuzimam u jutarnjoj smjeni dežurstvo i zatičem prvorotku u rađaonicu. Urednog nalaza i urednog tijeka trudnoće. Porod se vodi rutinski za prvorotku, u vremenski dozvoljenom trajanju za prvorotku. U jednom trenutku dolazi do stimulacije poroda infuzijskog oksitocina. Rodilja se premješta na loptu. Pri prvoj sumnji na fetalnu patnju, premješta se rodilja na stol. Porod se završava u najoptimalnijem roku i na najoptimalniji način za rodilju, to je vaginalnim putem. Dijete napravi jedan udah, jedan pokret i dalje kreće se s reanimacijom. Za ostali tijek znate. Reanimacija nije uspješno provedena.

Osjećate li se krivim za ovo što se dogodilo?

Ne osjećam se krivim za ovo što se dogodilo. Radio sam po svojoj savjesti. Za to sam godinama školovan. Do sada nisam imao incidentnih situacija, a i za ovo ćemo vidjeti kada se provede istraga.

Kako komentirate nalaz Inspekcije prema kojem je porođaj vođen neadekvatno te je došlo do fetalne patnje?

O tome sam informiran iz medija. Osobno nisam vidjeo taj dopis. Koliko sam shvatio, oni traže daljnju istragu. Mogu samo govoriti o nekim komorbiditetima kod gospođe Janković koji se ne spominju u javnosti. Ja samo molim krovnu udrugu, znači Hrvatsku liječničku komoru da što prije provede istragu. To je u interesu mene, obitelji Janković, javnosti i istine. Kod nas je sve dokumentirano, svi nalazi su provjerljivi, ništa nije izmišljeno.

Nakon što je gospođa Janković izišla sa svojom tragičnom pričom u javnost, javile su se i brojne druge majke koje vas optužuju za grubo postupanje i verbalno nasilje?

Svaka rodilja ili ‘babinjača’ provodi minimalno 72 sata nakon poroda u bolnici. Ne mogu komentirati slučajeve koji su bili prije 10 godina, ne sjećam ih se budući da imam jako dug staž u ginekologiji. Sve su one to mogle prijaviti usmenim ili pismenim putem. Komisija iz Zagreba je tražila takve prigovore zadnjih nekoliko godina. Prigovora nema.

Možete li nam pojasniti te svoje postupke u rađaonici?

Nekome je potreban grublji kontakt, nekome nježniji, nekome samo zamolba. U svakom slučaju, bez suradnje rodilje ne možemo provesti porod bez većih problema.

Kada kažete grublji, što pritom mislite?

Grublje ophođenje. Znači, povećanje koncentracije i suradnje kod rodilja. Žena mora roditi. Rodilja mora roditi. Ne može doktor roditi umjesto rodilje. Međutim, to se nekada tumači drugačije. Žao mi je ako moj način dovodi do toga, ali to je moj način.

Koliko traje porod u današnje vrijeme? Koliko traje kod prvorodilje?

Kod prvorodilje traje od 12 do 18 sati. Svi mi koji smo dobili licencu, držimo se normi. Postoje pravila koja se uče i algoritmi ponašanja.

Što će se s vama sada događati? Kakvi su vaši daljnji planovi?

Još uvijek sam doktor Nikola Kolak. Specijalist ginekologije i porodiljstva. Trenutno sam na subspecijalizaciji u Petrovoj bolnici u Zagrebu. Nakon ovog javnog linča, ne znam što će biti. Nadam se samo da će struka odlučiti, a ne javnost.

Što se nadate da će struka odlučiti?

Istinu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari