U RIMU

Gladni turist sjeo na rub fontane i jeo. To ga je skupo koštalo: kažnjen je s čak 450 eura!

Foto: Christopher Cermak/Unsplash

Zabranjeno je i konzumiranje alkoholnih pića na ulici

Američki turisti kažnjen je u Rimu s 450 eura jer je jeo i pio dok je sjedio na rubu fontane. Naime, 55-godišnjak je u subotu oko jedan sat ujutro sjeo na rub fontane Catecumeni i krenuo nešto pojesti, nakon čega ga je intervenirala policija i kaznila ga prema zakonu o zaštiti spomenika, piše CNN.

Fontanu je između 1588. i 1589. izgradio arhitekt i kipar Giacomo della Porta, a restaurirana je 1997. godine. Zaštićena je pravilima koja su prvi put uvedena 1970-ih kako bi se očuvale povijesne fontane, kipovi i drugi spomenici.

Pravila, osim zabrane jela, uključuju i zabranu konzumiranja alkoholnih pića na ulici, organiziranje ture obilaska barova i kupanje u gradskim fontanama.

Lokalna policija je priopćila da je prošlog vikenda provela više od 300 izvida. Policijski službenici mogu izdati novčane kazne, pa čak i zabraniti ljudima pristup određenom području u periodu od 48 sati. Oni koji ponove naprave prijestup, mogu dobiti zabranu pristupa u trajanju do 60 dana.

Kad su uvedena ova pravila, gradsko vijeće je poručilo da se ona “bave mnogim aspektima gradskog života, s posebnom pozornošću na poštivanje umjetničke i kulturne baštine glavnog grada”.

Pravila su također u službi borbe s prekomjernim turizmom jer Rim ima problem prevelikog broja posjetitelja. Prije pandemije koronavirusa, u Rim je svake godine stizalo oko 10 milijuna turista, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari