HVALEVRIJEDAN POTEZ

Glas poduzetnika projektirao kuću otpornu na potrese!

Odbor za arhitekturu i građevinarstvo Udruge Glas poduzetnika izradio je projekt UGP tipske kuće otporne na potrese koja se može brzo izgraditi. 

S gradnjom kuće za jednu obitelj bez doma na potresom porušenom području počet će čim vremenske prilike to dopuste te očekuju da bi već kroz nekoliko mjeseci bila useljiva, najavili su iz Glasa poduzetnika a prenose Vijesti.hr.

Udruga Glas poduzetnika ističe da se obnova u Sisačko-moslavačkoj županiji treba odviti u dvije faze. Prva je stambeno zbrinjavanje ljudi, a druga oživljavanje ekonomije i osiguravanje prostora za rad.

Okupili su, kako navode, partnere i donatore te osmislili kvalitetna rješenja koja mogu pomoći da se obnova dogodi u što kraćem roku. Glavni cilj im je, kažu, osigurati da se ne dogodi odlazak stanovništva te da se na kvalitetan način revitalizira regija.

Projektanti, okupljeni unutar Odbora za arhitekturu i graditeljstvo UGP-a, izradili su svu potrebnu dokumentaciju, projekt i troškovnike za kuću, a mnogi članovi donirali su materijal potreban za gradnju.

“Osnovne smjernice pri projektiranju UGP kuće je da arhitektura nije invazivna, da prirodno sjedne u ruralni, suburbani, pa čak i u urbani ambijent Banije i Moslavine. Kuća je projektirana, da može biti samostojeća i uz manje preinake prislonjena na među. Također, da ima mogućnost gradnje prizemnog dijela, a kasnijeg proširenja na prostor potkrovlja. Osim toga, kuća je projektirana tako da je jednostavno prilagodljiva gotovo svim konstruktivnim sistemima, tako da pozivam donatore materijala i konstruktivnih sustava na sudjelovanje u ovoj humanitarnoj akciji,” rekao je Mislav Bašić, koordinator Odbora za arhitekturu i graditeljstvo udruge Glas poduzetnika.

Postojalo je nekoliko kriterija u projektiranju UGP kuće. Radi se o modernoj i funkcionalnoj arhitekturi, otpornoj na potrese, a kuća je prilagođena gradskom i ruralnom načinu života. Osim toga, napravljena je da bude prilagodljiva proširenju obitelji i životu tri generacije pod istim krovom. Osim toga, projektirana je za minimalno četiri člana kućanstva. Iako je u pogođenom području mnogo osoba starije životne dobi, zaključili su da je dugoročno bolje izgraditi dom u koji jednog dana može useliti obitelj s djecom.

“Ovim putem pozivamo Vladu da donese akt kojima bi se pojednostavila dokumentacija i kojom bi se ubrzao proces dobivanja dozvola za izgradnju kuća. UGP će svu potrebnu projektnu dokumentaciju za građevinsku dozvolu donirati, a jedino što tražimo je smanjenje birokracije!”, poručili su iz Glasa poduzetnika, prenose Vijesti.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari