UOČI SEZONE

Hoće li i Hrvatska uvesti covid-putovnice? Stručnjak otkrio kako može doći do tako stroge obveze

Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Ministarstvo turizma priprema popis hotela i turističkih objekata kojima će biti dodijeljena oznaka “Safe travels” (Sigurna putovanja)

Iako se na razini Europske unije još uvijek ne govori o uvođenju covid-putovnica, neke države poput Grčke, Mađarske i Estonije najavile su za turiste uvođenje takvog cjepivnog certifikata, odnosno potvrde da je osoba cijepljenja protiv koronavirusa.

Jutarnji list piše da u Hrvatskoj Ministarstvo turizma tvrdi kako “sustav covid-putovnica nije razrađen na razini EU” i da će se s odlukom o tome pričekati.

Neslužbeno, Hrvatska u ovom trenutku nije za uvođenje covid-putovnica i to će biti hrvatska početna pozicija na virtualnom sastanku sljedeći četvrtak, na kojem će šefovi država ili vlada EU raspravljati o ovoj temi.

List piše da je ideja kontroverzna s pravnog aspekta jer u većini država cijepljenje ne može biti obvezno, a ne smije biti diskriminacije u pravima slobode kretanja. Drugi problem bit će i to što građani još ne mogu sami odlučiti o tome kada će se cijepiti jer još barem nekoliko mjeseci neće biti dovoljno cjepiva za sve, prenosi Net.hr.

Đorđe Gardašević s Katedre za ustavno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu rekao je za Jutarnji list da bi se za uvođenje tako restriktivne mjere u Hrvatskoj trebalo priznati da je situacija toliko ozbiljna, izvanredna, da zahtijeva izvanredna ograničenja ljudskih prava.

“Budući da takvo nešto nije uobičajeno za redovno stanje, moralo bi se priznati da se nalazimo u stanju velike prirodne nepogode (članak 17. Ustava), pa bi o uvođenju takve mjere morao odlučivati Sabor dvotrećinskom većinom svih zastupnika. Ili, drugačije rečeno, sve dok vlast tvrdi da ustavnopravno imamo redovno stanje (članak 16. Ustava), ne može se uvoditi ova vrsta restrikcija, koje predstavljaju neku vrstu prisile”, objašnjava.

Oznake sigurnosti

Ministarstvo turizma u međuvremenu priprema popis hotela i turističkih objekata kojima će biti dodijeljena oznaka “Safe travels” (Sigurna putovanja) kao dokaz sigurnosti i poštivanja mjera u suzbijanju koronavirusa. Za dvadesetak dana Ministarstvo turizma počinje kampanju “Safe stay in Croatia” (Siguran boravak u Hrvatskoj), a zatim će i dodjeljivati te naljepnice.

“Imat ćemo dvije vrste oznaka Safe travels – onu WTTC-a i nacionalnu – a primjena sigurnosnih protokola te postizanje potrebne razine procijepljenosti turističkih djelatnika i cjelokupnog stanovništva doprinijet će jačanju Hrvatske kao poželjne i sigurne turističke destinacije, kojoj je sigurnost gostiju na prvom mjestu”, objasnila je Ivana Crnić, glasnogovornica Ministarstva turizma.

“Na listi će se nalaziti hoteli, marine, OPG-i, privatni smještaj, čak i zračne luke i trajekti. Uostalom, već smo se dokazali kao sigurna destinacija jer se u ljeto 2020. nijedan turist nije zarazio u hotelima u Hrvatskoj”, istaknula je Crnić. (Danas.hr/Net.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari