UPOZORENJE KORISNICIMA

Google će uskoro izbrisati milijune računa: Trebali biste se brzo prijaviti i provjeriti svoj Gmail

Vrijeme je da provjerite sve stare Google račune koje možda imate

Možda ste napravili jedan još na fakultetu za grupni projekt i niste ga gledali od trenutka kada ste predali rad. Ili ste možda samo odustali od provjeravanja e-pošte ondje. U svakom slučaju, ako ste ondje spremili bilo kakve dokumente ili poruke, trebali bi se uskoro prijaviti.

Uskoro se brišu Gmail računi

Google je upozorio da će obrisati milijune Gmail računa za samo nekoliko tjedana.

Još ljetos su uputili ovu izjavu: “Ako se vaš račun smatra neaktivnim, poslat ćemo nekoliko e-poruka s podsjetnicima i vama i vašoj e-pošti za oporavak (ako je bilo koja dostavljena) prije nego što poduzmemo bilo kakvu radnju ili izbrišemo bilo koji račun. Ovi podsjetnici e-poštom bit će poslani najmanje 8 mjeseci prije nego što se bilo kakva radnja poduzme na vašem računu.”

Googleova pravila znače da će svi računi koji su bili neaktivni dvije godine ili dulje biti izbrisani. Uz to, svi povezani računi za Google kalendar, dokumente, disk, Meet i fotografije će nestati – sa svim njihovim sadržajem.

Vaš će račun do sada imati brojne obavijesti o tome ako postoji opasnost od brisanja. Trebali biste se brzo prijaviti i provjeriti. Ako postoji vjerojatnost da će biti obrisan, možda bi bilo dobro spremiti sve dokumente, poruke ili e-poštu koje trebate zadržati.

Milijuni Gmail i Google računa bit će izbrisani od prosinca – što znači da imate otprilike tri tjedna da to sredite. Cijelo ovo brisanje je u skladu sa sigurnosnim problemima napuštenih računa jer su podložniji kibernetičkim napadima.

Kibernetički napadi

Većina aktivnih računa do sada će imati autentifikaciju u dva koraka, ali to je malo vjerojatno za ove neaktivne. Stoga postoji veća vjerojatnost da će cyber hakeri dobiti pristup i širiti zlonamjerni softver za pristup osobnim podacima kao što su bankovni podaci. Ova nova politika najavljena je još u svibnju ove godine, puno prije brisanja koje počinje sljedeći mjesec.

Google preporučuje da se prijavite na svoj račun barem jednom svake dvije godine i provjerite jeste li uključili dvofaktorsku autentifikaciju kako bi vaše stvari bile sigurne. I prilično je lako održavati račun aktivnim – čak i gledanje YouTube videa dok ste prijavljeni – riješit će problem. Ali morat ćete se zasebno prijaviti na Google Photos kako biste bili sigurni da je još uvijek aktivan.

“Ljudi žele da proizvodi i usluge koje koriste online budu sigurni i zaštićeni”, napisala je potpredsjednica Googlea Ruth Kricheli na blogu tvrtke i dodala: “Ako se račun nije koristio dulje vrijeme, račun je ugrožen. To je zato što se zaboravljeni ili nenadzirani računi često oslanjaju na stare ili ponovno korištene lozinke koje su možda ugrožene, nemaju postavljenu dvofaktorsku provjeru autentičnosti i primaju manje sigurnosnih provjera od strane korisnika”, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari