'I DALJE SE RADI O NISKIM IZNOSIMA'

Obitelj poginulog Šarića ima pravo na 120 tisuća eura odštete. Odvjetnik: ‘No, osiguranje se neće naplatiti od Banožića’

Photo: Citatelj/Vinkulja.hr/PIXSELL

‘Koliko su ti novčani iznosi pravični, neka svatko prosudi sam, posebno imajući u vidu inflaciju protekle tri godine kao i ostvarenu dobit osiguravajućih društava’, kaže odvjetnik Medak

Goran Šarić (40) poginuo je u subotu ujutro u teškoj prometnoj nesreći u Vinkovcima koju je uzrokovao bivši ministar obrane Mario Banožić. Neki detalji nesreće još su nepoznati. Banožić, koji je zadobio teške ozljede, još uvijek nije ispitan niti službeno prijavljen nadležnom tužiteljstvu.

Iako to neće donijeti utjehu njegovim najmilijima koji se ovih dana u mjestu Privlaka opraštaju od njega, obitelj tragično stradalog Šarića ima pravo na naknadu štete i to od najmanje 120 tisuća eura, piše Jutarnji list.

“Šteta koja se nadoknađuje obitelji poginulog vozača nadoknađuje se iz osnova osiguranja vlasnika vozila. Visina štete određena je orijentacijskim kriterijima Vrhovnog suda RH, a koja je 2020. godine znatno povećana i to za 50 posto u odnosu na 2002. godinu kada su ti kriteriji objavljeni”, govori odvjetnik Mario Medak.

Odvjetnik smatra da se svejedno radi o veoma niskim iznosima

“Međutim, i dalje se radi po mom mišljenju o izrazito niskim iznosima. Po tim kriterijima duševna bol zbog smrti bliskog srodnika (uzdržavanog djeteta ili više njih, bračnog druga i roditelja) nadoknađuje se u visini od oko 41.000 eura po osobi. A ako poginula osoba ima braću i sestre, i ako su oni živjeli s preminulim u istom kućanstvu, oni ostvaruju pravo na oko 15.000 eura naknade štete po osobi”, rekao je.

“Koliko su ti novčani iznosi pravični, neka svatko prosudi sam, posebno imajući u vidu inflaciju protekle tri godine kao i ostvarenu dobit osiguravajućih društava. Naknada za duševnu bol ne odnosi se na izgubljeno uzdržavanje koje je pruženo osobi koja ima pravo na zakonsko uzdržavanje kao i na osobe koje je poginula osoba eventualno pomagala. Za tu vrstu štete je bitno da se radilo o dužem uzdržavanju, a to je kod roditelja i djece svakako slučaj. Dakle, postoji mogućnost određivanja sukcesivne odnosno periodične novčane obveze u vidu rente koju oštećene osobe mogu zatražiti”, pojašnjava odvjetnik Medak.

Šarićeve djevojčice također imaju pravo na obiteljsku mirovinu iza oca. Međutim, osiguranje se neće naplatiti od Banožića, smatra odvjetnik. S obzirom na trenutnu situaciju, a smatra se da je Banožić bio ili trijezan ili je imao 0,21 promila alkohola, osiguranje se u tom slučaju, nakon što isplate štetu obitelji preminulog, od Banožića nikako ne može regresno naplatiti, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari