KORONA I CIJEPLJENJE

Gordan Lauc: ”Ovo nije ebola, neće ubiti velik broj ljudi!”

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Znanstvenik Gordan Lauc gostovao je u Novom danu

O gužvama koje se trenutno mogu vidjeti na Jadranu rekao je: “Mislim da je ovo dobra strategija kao i otvaranje prošlog ljeta. Nakon rasta u kolovozu imali smo pad u rujnu, tek je kasne jeseni stigao rast brojeva. Mislim da nam više ne prijeti velika opasnost od ovog virusa zbog cijepljenja i preboljenja.”

“Polako se stvara konsenzus, moramo gledati imamo li puno teško bolesnih. Testiranje smo uveli da na vrijeme vidimo rast broja zaraženh i spriječimo opterećenje zdravstvenog sustav, nikad nismo imali kolaps. Zašto masovno testirati ako nema teško bolesnih ljudi? Treba nastaviti normalno živjeti”, dodao je, piše N1.

“Nadam se da nećemo ući na crvenu listu. Postotak pozitivnih u testovima nas možda približava tome, ali nećemo tako skoro. Grčka, Francuska, Portugal, crveni su, ali turizam funkcionira”, kaže Lauc, prenosi Glas Istre.

VIDEO DANA:

“To je velik birokratski kotač kojeg je teško zaustaviti, rekao je na pitanje zašto uopće još uvijek iz dana u dan brojimo zaraženih. I ljude i Vlade sve manje zanimaju ti brojevi jer što znači test ako nemate bolesnih ljudi”, dodaje.

Epidemiolog smatra: “Mislim da je Engleska donijela hrabru odluku o ukidanju mjera. Vidimo da je taj eksperiment, tj. normalno ponašanje na temelju činjenica – njihovi brojevi padaju. Jako smo fokusirani na mjere jer vlade to jedino mogu, a mjere imaju limitirani učinak. Veseli me što naši vladajući sve više govore o osobnoj odgovornosti, a manje o naredbama i ograničenjima. Za njih ne postoje dokaze da su učinkoviti. Zemlje koje su male strože mjere prošle su gore od Hrvatske. Puno je faktora, mjere su jedan manje učinkovit dio.”

“Istraživanja pokazuju da lockdown, zatvaranje škola, javnog prometa itd. utječe na širenje virusa sa 10 do 15 posto”, objašnjava i dodaje: “Ako imate državu u kojoj je preboljelo 20 posto ljudi, to usporava širenje virusa isto toliko i više. Ako se cijepilo 50% ljudi, usporava širenje virusa više nego lockdown. Postoji i faktor sezonalnosti, ali ga je tešo kvantificirati.”

Kaže da nas blagi rast koji sad bilježimo, ne bi trebao zabrinjavati.

“Gotovo nitko neće moći izbjeći zarazu virusom, i cijepljeni mogu biti zaraženi i širiti virus dalje. Prije ili kasnije svi ćemo doći u kontakt s njim, a bolje je više puta s malom količinom ili ako smo cijepljeni, onda se sigurno nećemo razboljeti”, kaže Lauc, piše N1.

O kampanji cijepljenja rekao je:

Važno je ljudima dati objektivnu informaciju jer kad im se daju prevelika obećanja, onda na duži rok dođe do veće štete. Mislim da su procjene koliko cjepivo štiti od toga da netko bude zaražen bila je pogrešna i sad se to pokazuje točnim. Realan postotak cijepljenih će biti ponovno pozitivan na testu i zaraziti nekog. Cijepljenje nije čarobno rješenje, no izuzetno je učinkovito od razvoja teškog oblika bolesti. Ono radi ono što treba, da osoba ima manju šansu za teški oblik bolesti. Istraživanje na milijun cijepljenih pokazao je da je rizik cijepljenja manji od zaraze virusom.

Cijepljenje je mudra odluka koju svatko treba napraviti, ali ne treba ga nametati, ne treba se njime ucjenjivati oko posla, putovanja, mislim da je to kontraproduktivno. Zato nemam problema kritizirati Vladu kad pokušava metodama prisile potaknuti cijepljenje jer mislim da je top ogrešno. Član sam Savjeta Vlade za covid, ali nisam ni plaćen niti sam predstavnik Vlade i govorim u svoje ime, ne u njihovo. Nemam ni obavezu provoditi politiku vlade. Mislim da je krivo i djecu poticati na cijepljenje kad imamo savjete da masovno cijepljenje nije potrebno jer rizici nisu do kraja istraženi.

Svatko tko se želi cijepiti, to nije opasna odluka. Rizik je vrlo mali. Preporučio sam cijepljene nećaku jer žele putovati. Rizik kod cijepljenja je vrlo mali za razliku od infekcije virusom koja je šest do deset puta veći rizik. I ja sam se cijepio. No osobno ne bih nikoga nagovarao jer postoje rizici.”

O završetku sezone Lauc je rekao: “Vezani smo uz odluke EU. Davno smo trebali ukinuti sve mjere, mislim da ničemu ne služe u ovom trenutku. Svim mjerama ne dajete apsolutnu zaštitu.”

Za treću dozu cjepiva rekao je: “Gripa je različit virus od ovoga, presloži se svake sezone. Što će biti s koronavirusom, teško je reći, još nema nijedne ozbiljne kliničke studije koja bi pokazala da je treća doza sigurna, a kamoli korisna. Odlučivati da ćemo cijepiti trećom dozom cjepiva, mislim da je kriva odluka i ne služi ničemu. Možda ćemo imati nove verzije cjepiva koje su protiv novih varijanti, moguće i siguran sam da će ih napraviti. FDA je najavio da neće dati odobrenje za treću dozu cjepiva. Vidjet ćemo, nadam se da ćemo se vratiti u vrijeme kad se odluke ne donose u panici”, piše N1.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari