RAST CIJENA

VideoGorivo će poskupjeti još 50, prirodni plin 100, ulje 30, a piletina 40 posto: Prognoza Svjetske banke baca u očaj

Rat u Ukrajini uzrokovat će najveće cjenovne šokove u zadnjih 50 godina, prognozira Svjetska banka. Pogledajte video!

Sedamdesete godine prošlog stoljeća. Godine velike inflacije, godine naftnih kriza. Godine koje Amerikanci pamte po ogromnim kamatama, skupom benzinom i nemogućim cijenama života. 

U Jugoslaviji u to vrijeme isti problemi: oskudica deviza i nafte, toalet papira i deterdženta, vozi se par nepar. Probleme su tada uzrokovale tenzije na Bliskom istoku – a baš te 70-te godine – opet se ponavljaju. 

Rat u Ukrajini uzrokovat će najveće cjenovne šokove u zadnjih 50 godina, prognozira Svjetska banka. Rastu cijene svega – od prirodnog plina do pamuka, od ulja do pšenice.Jedino što neće poskupjeti je: drvo, čaj i riža. 

Misle da će ovu godinu prosjek cijene barela nafte biti 100 dolara. Cijene goriva mogle bi narasti za više od 50%. a to diže cijene života ljudima i poslovanja tvrtkama. Prirodni plin, predviđaju, narast će dvostruko. Ugljen 80%, a umjetna gnojiva 69%. 

Očekuju rast cijena žitarica: pšenica 50%, ječma 30, ulja 30% – i poskupljenje piletine od gotovo 50%. Da nije dobro pokazuje i UN-ov indeks cijena hrane – koji je najveći otkad su ga počeli mjeriti prije 60 godina. A cijene će ostati takve do kraja 2024. 

“Postoje velike sličnosti između naftne krize 1973. kad su cijene nafte zbog Jomkipurskog rata od 7 dolara skočile na 30, pa od 30 na 60, sa 60 na 140 dolara po barelu i izazvale dugoročnu stagnaciju koje nazivamo izgubljenim desetljećima. Sadašnji rast cijena hrane i energenata je posljedica geopolitičkih okolnosti koje se događaju, invazije Rusije na Ukrajinu i to će proizvesti dugoročne učinke. Zasigurno će se cijene nafte i ostalih energenata mijenjati”, kazao je za Direkt Damir Novotny, ekonomski analitičar, donose RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views