PORAST BROJA OGLASA U TURIZMU

Traži se dvostruko više sezonaca nego lani, traže plaće iznad prosjeka. Evo o kojim se iznosima radi

Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Najveće prednosti su, smatraju sezonski radnici, stjecanje novih znanja i vještina te upoznavanje novih ljudi

Dosad je u 2022. godini na portalu MojPosao objavljeno više od dvije tisuće oglasa za sezonske radnike, što je dvostruko više nego prošle godine te 22 posto više nego 2019. godine. Prošle godine je, podsjetimo, u proljeće na snazi bio djelomični lockdown te su poslodavci kasnili sa zapošljavanjem sezonskih radnika zbog neizvjesnosti situacije. Broj oglasa u turizmu stoga je skočio tek u svibnju i lipnju, pišu RTL Vijesti.

Čak 72 posto oglasa za sezonske radnike odnosi se na kategoriju “Turizam i Ugostiteljstvo”. Najviše sezonaca traži se u Splitsko-dalmatinskoj županiji, slijedi je Istarska te Primorsko-goranska i Dubrovačko-neretvanska županija. Očekivana mjesečna neto plaća također je porasla u odnosu na prošlu godinu. Naime, sada iznosi 7.159 kuna. To je 14 posto više nego prošle godine, ali ona ovisi o tipu posla.

Prema podacima prikupljenima istraživanjem portala MojPosao, tri četvrtine Hrvata barem su jednom tijekom svoje karijere radili kao sezonci. Većina njih tijekom ljetnih mjeseci radila je dok su se školovali i studirali i to kako bi popunili svoj budžet. Svaka treća osoba, obuhvaćena istraživanjem, sezonskim poslovima popunjavala je pauzu između stalnih poslova.

U nadi da će ostati “za stalno” radilo je 28 posto ispitanika, a 15 posto njih tvrdi da im upravo takav način rada odgovara. Kod biranja sezonskog posla presudna je, kažu ispitanici, plaća. Njih 77 posto kaže da radno mjesto biraju ovisno o radnom vremenu. Nisu zanemarive ni lokacija, mogućnost smještaja te imidž poslodavca.

VIDEO DANA:

Najveće prednosti su, smatraju sezonski radnici, stjecanje novih znanja i vještina te upoznavanje novih ljudi te zanimljivost i atraktivnost određenog posla kao i boravak na moru. Kao najveće nedostatke navode ograničeno trajanje, neadekvatan smještaj, nekonzistentno radno vrijeme, odvojenost od obitelji i prijatelja te niske plaće.

Zanimljivo je i da konobari u sezoni očekuju plaću od 7.624 kune, a to je 44 posto više od onoga što prema podacima MojaPlaća zarađuju konobari u Hrvatskoj. Očekivana plaća za kuhare iznosi 8.174 kune. To je 30 posto više od prosječne plaće za spomenutu poziciju. Sobarice i sobari očekuju zaradu od 6.194 kune. To je 40 posto više od prosječne plaće. Prodavači u sezoni očekuju plaću nešto višu od šest tisuća kuna, odnosno 28 posto više od neto prosječne plaće za tu poziciju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari