CIJENA SEZONE?

Video | Gorivo do kraja ljeta ide i do 17,5 kuna?! Stručnjak strahuje od novog udara na jesen: ‘Ako se ovo nastavi…’

Vrijeme jeftine energije je prošlost. Ne možemo očekivati više da će cijene derivata pasti ispod 10 kuna ikada i nestala je korelacija između cijena sirove nafte i naftnih derivata, ističe Igor Grozdanić

Energetski stručnjak Igor Grozdanić za RTL Direkt komentirao je potez Vlade, i ističe da je zamrzavanje cijena jedino što je mogla napraviti.

“To je bio jedini potez u ovom trenutku što je mogla Vlada napraviti. To je vatrogasna mjera, svi smo toga svjesni. Hoće li biti rezultata, osobno malo sumnjam. Vidjet ćemo što će biti za dva tjedna, ali danas je kako je”, kazao je te dodao da se slaže s onima koji ističu kako zamrzavanje cijena nije dobro te čak uspoređuju sa zamrzavanjem cijena u Jugoslaviji.

“Nažalost slažem se sa strukom. Ne trebamo dirati u cijene, u tržište naftnih derivata i energenata jer se Vlada tu ne bi trebala miješati jer smo u zadnjih 15-20 godina radili na standardima i kvaliteti. Prije 10 do 15 godina imali smo velikih problema s kvalitetom i zbog ulaska u EU i poboljšanja standarda smo došli na zavidnu razinu. Imamo kvalitetu goriva jednaku kao Austrija ili Slovenija. Moguće je da neće biti tako. Nadam se da ovo neće dugo potrajati. Osobno mislim da će to trajati ljetnu sezonu do 20.8., a poslije toga stvarno ćemo vidjeti. Nitko ne može predvidjeti što će se dogoditi poslije”, kazao je.

Očekivao se rast s turističkom sezonom

Porast cijena, kaže, mogao se očekivati, a trajat će ( najmanje) do kraja turističke sezone. “Mi koji se s time bavimo smo prije mjesec dana smo očekivali ovako visoke cijene i osobno sam predvidio da će cijene početi rasti 1.6. jer je ljetna sezona i jako puno naših građana i Europe i Hrvatske je na cestama. Svi idu na godišnji, potražnja za naftnim derivatima raste, a ona je ograničena u ponudi. Ne samo da manjka ruske nafte, nemamo ni dovoljno rafinerija u okruženju jer u zadnjih 5 godina su se one na neki način smanjile, smanjili su se kapaciteti i neke su ukinute. Ponuda i potražnja je trenutno veća i cijene idu gore”, kazao je.

“Moguće je da će doći do 17 ili do 17 i pol kuna, ali ne vjerujem da će doći do 20 kuna, tu građane ne bi trebalo plašiti. Cijene naftne derivata nisu toliki problem, više me plaše cijene drugih energenata, električne energije na jesen”, kazao je.

Profitirale su na ratu, ali ne bih rekao da su ratni profiteri

Komentirao je i jesu li naftne kompanije ekstraprofiteri u ovoj situaciji. “One su jednostavno iskoristile datu situaciju. Europska unija i zemlje zapada su uvele embargo na rusku naftu, nje manjka i to izuzetno, velike su kompanije i naftne i plinske profitirale na ovome. To je očigledno i to nije nešto posebno. Ono što je rekao kolega Biočina, to će se vratiti kroz dividendu. Ne bih rekao da su ratni profiteri, to je preteška riječ. Profitirali su na ratu, netko mora profitirati i netko mora gubiti. Osobno ne mislim da su cijene goriva toliko problematične koliko je problem u inflaciji. Cijene ne djeluju samo na građane nego i cijelo gospodarstvo. Najveći gubitnici su u Hrvatskoj autoprijevoznici kojima je smanjena konkurentnost i mali distributeri. Mali distributeri nemaju pumpe na autocestama, pitanje je hoće li moći preživjeti 3 do 5 mjeseci uz ovakve cijene”, kazao je Grozdanić.

Kazao je i da mali distributeri u zadnjih osam mjeseci imaju značajne gubitke. “To su distributeri koji imaju 3-4 pumpe, one nisu na autocestama. Oni su posljednji u lancu i ove marže su im značajno pale, tj. ne da su im pale nego nisu dovoljne za njihovo poslovanje. Stvarno će imati problema. Autoprijevoznici, tu bi se trebali napraviti vaučeri i njih bi trebalo sačuvati jer je gorivo njima ulazni energent”, kazao je.

Umjetno stvorena nestašica

Osvrnuo se i na vijest o nestašici goriva u Sloveniji te prokomentirao radi li se o umjetno stvorenoj nestašici. “U ovom trenutku možemo reći po mojim informacijama da je to umjetna nestašica, da su krenuli redovi u Sloveniji i da je na nekim pumpama u manjim mjestima došle do nestašice jer u datom trenutku nije bilo dovoljno za vozila koji su bili u dosta velikim redovima”, kazao je.

Grozdanić se i složio da bi se trebali oprostiti s plaćanjem jeftinih energenata. Ta floskula vrijeme jeftine energije je prošlost. Ne možemo očekivati više da će cijene derivata pasti ispod 10 kuna ikada i nestala je korelacija između cijena sirove nafte i naftnih derivata. Sirova nafta raste ili pada, prelazi 130 dolara po barelu, to više nema veze s našim derivatima i cijenama naših derivata. Cijene naših derivata su takve kakve jesu, neki kažu da su malo i špekulativne, ali problem je i u našoj rafineriji. Rafinerija INA-e u Rijeci ima mogućnosti da opskrbi područje Hrvatske i ne vidim tu problem”, kazao je.

Komentirajući rast cijena plina i struje na jesen, Grozdanić je kazao kako vjeruje da plin neće značajno rasti. “On je sada pao jer je ipak ljetna sezona. Dogodili su se određeni problemi, nedavno je pala 23 posto, ali malo se bojim cijena električne energije. Uzdam se da će se rat u Ukrajini zauzdati i da ćemo izaći iz ove problematike, jer ako se ovo nastavi bit će jako bolno”, kazao je Grozdanić, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views