TOČNO MJESEC DANA

Gotov remont NE Krško, opet priključena na mrežu. Osigurat će energiju idućih godinu i pol

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Očekuje se i da će se remontom ostvariti i najveća moguća snaga elektrane

Točno mjesec dana od početka radova, završen je remont Nuklearne elektrane Krško pa je ista, u ponedjeljak navečer 7. studenog 2022, ponovno priključena na elektroenergetski sustav. Nakon provjera pri niskoj snazi, postepeno će se povećavati njena snaga, izvijestili su iz NE Krško.

Osvrnuli su se potom i na točne elemente remonta pa kažu da je 56 gorivih elemenata od ukupno 121 zamijenjeno svježim. “Nova jezgra osigurati će izvor energije za sljedećih godinu i pol dana”, ističu.

Proveden je i sveobuhvatan standardni program održavanja i testiranja strojarske, električne i mjerno-regulacijske opreme te više od stotinu nadzornih testiranja. Rezultati potvrđuju da je stanje sustava, struktura i komponenti besprijekorno, zaključuju.

Kažu i kako je dovršeno i 14 tehnoloških modifikacija, kojima će se osigurati pouzdan dugoročan rad, ali i povećati snaga.

“Nova visokotlačna turbina, kako očekujemo, doprinijela bi 10 megavata snage odnosno 90 gigavat sati veću proizvodnju električne energije godišnje. Ovom zamjenom NEK će ostvariti najveću moguću snagu, koju mogu postići nuklearne elektrane s dva parogeneratora. Kako smo već i izvještavali, kod ove kompleksne modifikacije došlo je do vremenskog pomaka, jer je vanjski izvođač Siemens za provedbu projekta odnosno pripremu turbine i njenih podsustava za rad trebao više vremena nego li je planirao”, govore.

Zaključuju potom kako će 33. gorivi ciklus trajati do proljeća 2024. NE Krško je i u proteklom ciklusu, koji je završen početkom remonta 1. listopada, dokazao svoju izuzetnu pouzdanost, budući je radio kontinuirano 513 dana i osiguravao stabilnu opskrbu Slovenije i Hrvatske, ističu, prenosi danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari