PRATE SITUACIJU

Gotova sezona ili imamo plan B? Ministarstvo turizma: ‘Pratimo situaciju iz sata u sat i pravovremeno ćemo donositi mjere’

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Ovih dana svako malo neka nas nova država stavlja ili prijeti da će staviti na ‘crvenu listu’. Strani turisti masovno odlaze s naše obale natrag svojim domovima.

Austrijancima smo od ponedjeljka na ‘crvenoj listi’ te su svi koji su bili na Jadranu brže bolje preko vikenda požurili nazad. Njih čak 10.000 Hrvatskoj je reklo auf Widedersehen.

Italija je ipak prva uvela restrikcije za sve one koji se vraćaju iz Hrvatske. Naredili su obavezno testiranje na koronavirus.

Slovenci koji nam ‘prijete’ preko glasnogovornika Jelka Kacina koji je i boravio na Krku, o tome hoće li nas staviti na ‘crvenu listu’, odlučivat će u četvrtak.

Trenutno je u Hrvatskoj oko 730 tisuća turista. Najviše u Istri, Kvarneru, Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji.

Prema prvim preliminarnim podacima eVisitora u prvoj polovici kolovoza (od 1. do 16. kolovoza) u Hrvatskoj je ostvareno oko 1,8 milijun dolazaka i 12,9 milijuna noćenja, što je gotovo 70 posto lanjskog rezultata ostvarenog u istom razdoblju u pogledu pokazatelja turističkih noćenja.

Sama špica ljetne sezone je iza nas. Sada kreće još veća borba za svakog turista, jer je Hrvatska u situaciji i da ima oko 100 novozaraženih po danu.

Pandemija koronavirusa izbrisala je sva postojeća pravila kako za turizam, tako i za ostatak gospodarstva.

“Pratimo situaciju iz sata u sat”

Zato smo pitali Ministarstvo turizma i sporta hoće li poduzeti neke krizne mjere po tom pitanju.

“Hrvatska je prepoznata kao sigurna destinacija, ali naravno da veći broj osoba koji boravi u zemlji zahtjeva i veću odgovornost u održavanju pozitivne epidemiološke situacije. Od samog početka kontinuirano pazimo na održavanje ravnoteže između zdravstvene i gospodarske sigurnosti te pratimo situaciju gotovo iz sata u sat, a u slučaju potrebe, donosit će se i dalje pravovremene mjere, kako bi pružili potpunu sigurnost za naše građane i za strane posjetitelje.

Što se tiče preporuka okolnih zemalja za putovanja u Hrvatsku, nastojimo postići dogovore o promatranju broja zaraženih po županijama što će omogućiti jasniju sliku o tome gdje postoji veći broj zaraženih te gdje se preporučuje svim turistima povećani oprez u vidu pridržavanja epidemioloških mjera”, odgovorili su nam iz Ministarstva turizma i sporta.

Hrvatska turistička zajednica također će nastaviti s promocijom turizma koliko će im situacija s koronavirusom to dopustiti. Kazali su i kako su najave za kolovoz i rujan dobre.

“Hrvatska turistička zajednica od kraja svibnja, kada su se nakon lockdowna ponovno uspostavili uvjeti za realizaciju putovanja, provodi ciljane marketinške i informativne kampanje na ključnim emitivnim tržištima poput Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske, Češke, Italije, Slovačke, Mađarske i dr. Riječ je upravo o tržištima s kojih se u dosadašnjem razdoblju realizirao najveći turistički promet. Provedba daljnjih aktivnosti vezanih uz promociju posezone ovisit će ponajprije o epidemiološkoj situaciji u zemlji te na tržištima, odnosno o činjenici na kojim će tržištima Hrvatska biti svrstana na popis sigurnih zemalja iz kojih po povratku u vlastitu zemlju neće biti potrebno predočenje testa na COVID-19 ili odlazak u samoizolaciju.

“Najave za ostatak kolovoza i rujan su dobre”

Dakle, iako je sama špica ljetne sezone iza nas, a to su i u normalnim okolnostima prva dva vikenda u kolovozu, razdoblje koje je pred nama nije ništa manje važno, čak dapače, vrlo je bitno zadržati kontinuitet i prisutnost na tržištima, posebice u kontekstu pozicioniranja Hrvatske kao cjelogodišnje destinacije.

Najave za ostatak kolovoza i za rujan su dobre, no iznimno je važno da se svi i dalje ponašamo odgovorno te da se pridržavamo propisanih epidemioloških mjera jer je to u ovom trenutku osnovni preduvjet za ostvarivanje turističkog prometa”, objasnili su iz HTZ-a za RTL.hr.

Situacija se iz dana u dan mijenja, a važno je pitanje i što nam donosi jesen. Šef Nacionalnog stožera Davor Božinović tako je u ponedjeljak za RTL Danas rekao kako se razmišlja o mjerama protiv koronavirusa na jesen, ali zasad nema nikakvih zaključaka.

I kao što se konstantno ponavlja, u ovim vremenima, sve i dalje ovisi o epidemiološkoj situaciji.

 

Ines Švagelj/Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari