NEMA ODGODE

ŠKOLA POČINJE 7. RUJNA! Mali učenici neće morati nositi maske, ali studenti hoće

Foto: Pixsell

Nova školska godina počinje 7. rujna, no kako će točno izgledati nastava?

Hoće li učenici svih hrvatskih osnovnih i srednjih škola prvi sat nastave dočekati u svojim klupama ili će se negdje kombinirati klasična (razredna) i online nastava bit će poznato tek 31. kolovoza, odnosno samo deset dana prije početka nastave.

Dotad, naime, Radna skupina, koju je oformilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, mora razraditi i predložiti sve mjere za početak nove školske i akademske godine. Prvi sastanak Radne skupine, u koju su imenovani predstavnici Ministarstva, obrazovnih agencija, školskih sindikata, ravnatelji škola, predstavnici gradova i županija te epidemiolozi iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, održat će se danas.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u razgovoru za Jutarnji list je otklonio spekulacije prema kojima bi školska godina za učenike nižih razreda počela u školskim klupama, dok bi za starije učenike bila organizirana online nastava. Početna je pozicija Ministarstva, kaže, da školska godina 2020./2021. počne na ”klasični” način.

”Naš je cilj da se u svim osnovnim i srednjim školama nastava odvija u učionicama, da učenici novu školsku godinu dočekaju u svojim učionicama. Dakle, naša je početna pozicija prije prvog sastanka Radne skupine da svi učenici, bez obzira na to pohađaju li niže ili više razrede osnovne škole ili su srednjoškolci, prvi dan nastave dočekaju u školskim klupama”, rekao je ministar Fuchs.

Odbacio je i medijske spekulacije prema kojima bi početak školske godine u nekim županijama mogao biti odgođen zbog nepovoljne epidemiološke situacije. Fuchs kaže kako zasad nema informacija da se bilo koja županija obratila Ministarstvu s takvim zahtjevom.

Naravno, to što Ministarstvo znanosti i obrazovanja planira da nastava počne na klasični način ne znači da se u školama u kojima eventualno izbije zaraze koronavirusa neće organizirati mješovita ili u potpunosti online nastava. No, takve situacije rješavat će se, kako neslužbeno doznajemo, u hodu – od slučaja do slučaja. Drugim riječima, ako u jednoj školi izbije zaraza, to ne znači da će se automatski zatvoriti sve škole u tom gradu, županiji ili cijeloj zemlji.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari