'ZAŠTO DA BUDE JEDNOSTAVNO...'

Građane uznemirio neviđeni apsurd, malo kome je jasno kako je to moguće: ‘Hoće li Vlada od sada raditi samo nedjeljom?’

Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Protekle godine, u fokusu javnosti i medija bila je izmjena jednog zakona. Riječ je o Zakonu o radu čije su promjene stupile na snagu 1. siječnja 2023. godine, a oko kojeg su se prije izglasavanja ‘lomila koplja’ na sve strane.

Novi ZOR uredio je pojedina prava i obveze što se tiče radnih odnosa, a kao jednu od najvažnijih izmjena, Vlada te resorno ministarstvo apostrofirali su izmjene koje se odnose na rad nedjeljom. Naime, novim je zakonskim odredbama regulirana isplata minimalno 50 posto veće satnice ako radite nedjeljom. Iako je za rad nedjeljom sada definiran iznos, isto se nije definiralo za rad praznicima i blagdanima.

Čitatelji ogorčeni odlukom

Članak 94., stavak 1 u Zakonu o radu navodi da “za otežane uvjete rada, prekovremeni i noćni rad te za rad nedjeljom, blagdanom i neradnim danom utvrđenim posebnim zakonom radnik ima pravo na povećanu plaću, u visini i na način određenima kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu, pri čemu povećanje za svaki sat rada nedjeljom ne može biti manje od 50 posto”. Dakle, za nedjelju se točno zna koliko više trebate biti plaćeni, dok za rad blagdanom i praznicima to nije definirano.

O toj temi opsežno smo pisali ovdje, a na našem Facebooku su se u komentarima oglasili brojni čitatelji koji su ogorčeni ovom odlukom. Mi smo izdvojili neke od najboljih, prenosi Net.hr.

‘Vlada od sada radi samo nedjeljom?’

“Nedjelja bi morala biti 100 posto plaćena! A subote bi morale bit 50 posto. Zna se tjedni fond sati, sve ostalo zna se kako ide!”

“Samo kod nas je moguće sve na štetu radnika.”

“Hoće li hrvatska Vlada od sada raditi samo nedjeljom?”

“Zašto bi bilo jednostavno, kada može komplicirano…”

“U drugim državama se uopće ne radi.”

“Blagdane i praznike za Plenkija i ekipu.”

“Logično, netko radi nedjeljom da bi se njima mogle isplatiti saborske plaće.”

“Čuj zašto, pa recimo zato jer biramo polupismene kriminalce da vode državu.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari