SNJEŽNA MEĆAVA

Kolona u Sloveniji 57 kilometara! Puše orkanski vjetar i do 140 km/h. Nigdje bez lopate!

Foto: 24ur.com

Tijekom dana moglo bi pasti i 60 centimetara snijega, vozači se pozivaju da ne kreću na put ako ne moraju, očekuju se nanosi snijega na cestama, zabrane prometa za pojedine kategorije. U višim predijelima čak i lavine. Vozačima koji su ipak na putu poručuju: ‘Obavezno imajte zimsku opremu

Sloveniju je zahvatilo jako nevrijeme, vjetar na mahove puše orkanskom brzinom do 140 kilometara na sat, u pojedinim dijelovima zemlje nema električne energije, a primorska autocesta prema Ljubljani zatvorena je.

Na autocesti A1 Koper-Ljubljana stvorila se kolona duža od 57 kilometara, čeka se i sat vremena. Vozače se poziva da ne kreću na put ako ne moraju.

Kako donose 24ur, snijeg je zabijelio jugoistočne dijelove zemlje. Mećavu za danas najavljuju u dijelovima Notranjske, Kočevske, ali i u dijelu Dolenjske. Najviše će snijega padati tijekom prvog dijela dana, a u šest sati lokalno može pasti i 30 centimetara snijega. Do navečer se očekuje da ća napadati i pola metra snijega, osobito u mjestima iznad 600 metara nadmorske visine.

Slovenska policija poziva na oprez jer će se na mnogim mjestima uvjeti za vožnju pogoršati.

“Bit će gužvi, a vozače teretnih vozila očekuju zabrane vožnje za vrijeme snježnih padalina”, upozorili su iz policije. Također, vozači ne smiju zaboraviti zimsku opremu, koja uključuje i lopatu.

“U automobilu imajte dovoljno goriva, a na put krenite na vrijeme i nikako bez zimske opreme. Svakako unaprijed provjerite stanje prometa na ruti kojom idete”, dodaju.

Prema podacima prometno-informativnog centra, zabrana je zbog bure već na snazi ​​na Vipavskoj brzoj cesti. Zabrana je prometa za kamp prikolice i sva vozila s ceradama i hladnjače u oba smjera između Nanosa i Sela. Na regionalnoj cesti Razdrto-Vipava-Ajdovščina zabranjen je promet za kamp prikolice, hladnjače i vozila s ceradama do osam tona.

Zbog zimskih uvjeta zabranjen je promet za prikolice i poluprikolice s hrvatske strane graničnih prijelaza Metlika, Babno Polje i Petrina. Zatvorena je i cesta preko prijevoja Vršič.

Navode da se više snijega očekuje u istočnom dijelu zemlje, da će na području na području Pohorja i Gorjanaca u iduća 24 sata pasti i 60 centimetara snijega, a da će opasnost od lavina sljedećih dana biti vrlo velika, čak i u sredogorju.

Jak vjetar mogao bi stvarati snježne nanose na cestama, u Primorskom će ujutru i prijepodne puhati orkanska bura do 140 kilometara na sat. Poslijepodne se očekuje nešto povoljnija situacija te slabljenje vjetra.

Najteži uvjeti mogu se očekivati ​​na primorskoj magistrali u jutarnjim i poslijepodnevnim satima. Situacija će biti malo bolja poslijepodne, kada će snijeg jenjavati, a i vjetar će polako slabjeti, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari