DOGOVOR VLADE, HNB-A I BANAKA

Građani će prešutne minuse moći prebaciti u dopuštene ili kombinirati. Ipak, neka ograničenja postoje

Dogovor je pao, banke su popustile. Prešutni minusi s većim kamatnim stopama u pravilu postaju dopuštena prekoračenja

Potpis Vlade i bankara za pomoć zaduženim građanima. Lihvarski, prešutni minusi ostaju, ali tek kao iznimka, prenose RTL Vijesti.

“Potpisivanjem ovog Memoranduma smo se praktički svi složili da migriramo natrag ljude s prešutnih na dopuštena prekoračenja”, kazao je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.

“Važno je naglasiti da prešutna prekoračenja se neće smjeti ukidati bez da je potrošač to sam zatražio niti će doći do smanjivanja tih prešutnih prekoračenja”, kazao je ministar financija Marko Primorac.

Prešutni minus odobren je za više od milijun i 760 tisuća građana. Dopušteni za oko 30 tisuća. Od toga prešutni koristi njih 840 tisuća, a dopušteni minus 15 tisuća građana.

“Imam minus na računu. Koliki je dopušten. A nikakvo stanje, vidite i sami da je nikakvo stanje. Jedino plus vani”, govori Zagrepčanin Ivica.

“Imala jesam minus, ali sam ga uspjela pokriti i od tada sam odlučila da ipak mogu živjeti bez minusa”, kazala je Zagrepčanka Vana Mihajlic.

“Trošiti se može onoliko koliko se zaradi, preko toga vi ste dužnik. Dužnik nikad nije dobro biti, a banke to znaju jako dobro naplatit”, kazao je Andrija Pavičić iz Zagreba.

Prešutne minuse dosad u prosjeku i 30 posto više. No, tome se staje na kraj.

Od 1. rujna efektivna kamatna stopa i za dopuštene i za prešutne minuse bit će ista – 7,31 posto. Dug će se moći otplatiti u 12 rata, a do sredine iduće godine građani će prešutne minuse moći prebaciti u dopuštene ili kombinirati.

“Uz dva ograničenja. Prešutno prekoračenje neće moći biti veće od dopuštenog, a i prešutno prekoračenje neće moći iznositi više od jednog mjesečnog primanja”, kazao je Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka.

“Ako se radi o većini ljudi koji imaju dopuštena ili u ovom trenutku prešutna prekoračenja do 10.000 kuna. Onda se tu radi o nekakvim uštedama do 240 kuna otprilike”, kazao je guverner Vujčić.

Pozitivan je to pomak u zaštiti potrošača, ističu stručnjaci.

“Ako će se banke držati toga da dopušteno prekoračenje bude prvo i osnovno, onda će nam prešutno prekoračenje otići u povijest i onda će to banka samo iznimno ako je pametna dopustiti nekome tko je inače platežno sposoban”, kazala je odvjetnica Nicole Kwiatkowski.

A sve kako bi se smanjio broj zaduženih građana. Drže li se banke zaista slova Memoranduma pozorno će pratiti Ministarstvo i HNB.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views