CIJENE IDU U NEBO...

Kriza kuca na vrata. A kako je to bilo nekad? ‘Šogor se vozio sa susjedom, pa od nepara i para – ispao par!’

Štedilo se tada, štedi se i danas

Pritisak zbog nestašice goriva s početka osamdesetih dobro pamti gospodin Zdenko Šaban. Sa svojim se fićom i tada vozio zagrebačkim ulicama – ali samo na parne dane. “To je ljude jako pogodilo, pogotovo taksiste i ljude koji su imali svojih obaveza, koji su imali svoje obrte, svoje firme…”, kazuje Šaban.

Zbog nedostatka deviza uvoz sirove nafte nije bio redovit, pa su spremnici benzinskih crpki često bili prazni. Upravo je stoga 3. svibnja 1979. donesen zakon prema kojem su u određene dane mogli voziti samo vlasnici automobila s parnim, odnosno neparnim registracijama, prenose RTL Vijesti.

Snalazilo kako se znalo. Susjedi su se grupirali, radnici organizirali. “Čak smo znali i kupovati i imati po dva auta, tako da smo se mogli služiti njima i odlaziti obavljati poslove svaki dan”, prepričava Jelena Zvonarek.

“Ja sam znala u fiću čak pet njih potrpati, što se inače nije smjelo. Ali ono, do tramvaja, pa ne bu nas, mislim si ja, nitko videl. Danas se narod pokvario. Nisi siguran hoće te netko ukokati u tvom vlastitom autu”, objašnjava Jelena Hrvoj.

Nije bilo problem samo gorivo. Na pojedine se namirnice, primjerice kavu, deterdžent ili ulje, čekalo u redovima. A o uštedama se intenzivno razmišlja i danas. Europska komisija traži uštedu plina, jesen je neizvjesna, cijene goriva variraju…

“Ono što se događalo osamdesetih polako već dolazi do izražaja sada, s tim da su ovdje problemi veći. Ono je bio kratkoročni sukob koji je brzo završio, a ovome sukobu se ne vidi kraja. Onaj koji će si moć’ dozvoliti vožnju taj će se voziti, a onaj koji ne… Htjeli smo tržišnu ekonomiju, imamo je”, kazuje energetski stručnjak Davor Štern.

Štedi se i danas, na energentima, struji, hrani… No nekih se stvari teže odreći. “Ne mogu sada ja ni zamisliti da mi isključe struju na par sati”, govori Zagrepčanka Ana.

Baka Roza redukcije iz prošlih dana još dobro pamti… “To da nije bilo struje. I onda normalno da su ljudi išli rano spavat, šta će drugo raditi… Svako malo se to gasilo i onda 9 mjeseci poslije evo nam dječice – pravi baby boom!”, prepričava Roza Lamberter.

Socijalni odnosi su u osamdesetima su tako cvjetali. “Uf, moj šogor se našao s onom susjedom koju je vozio, i zaljubili se i utekli, pa od nepara i para – na kraju ispao par”, govori Magda Badovinac.

Štedilo se tada, štedi se i danas. A u neizvjesnim vremenima – svaka šala i pjesma dobro dođe…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari