GRAĐANI, PRIDRUŽITE SE! Akcija čišćenja i međunarodni arheološki kamp na kasnoantičkoj utvrdi Solin

Foto: HRT-Radio Rijeka (radio.hrt.hr)

Kao uvod u nastavak istraživanja lokaliteta Solin najprije će se 14. listopada 2017. održati akcija čišćenja utvrde, a od 16. do 27. listopada 2017. zainteresirani građani moći će sudjelovati u istraživanjima u sklopu međunarodnog arheološkog kampa.

Na konferenciji za medije Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i Općina Kostrena predstavili su dvije zanimljive aktivnosti za građane koje će zajednički realizirati tijekom listopada.

Akcija čišćenja i međunarodni arheološki kamp na kasnoantičkoj utvrdi Solin dio su aktivnosti koje će se organizirati u Kostreni u sklopu projektu Claustra+ čiji je cilj aktivna zaštita prirodne i kulturne baštine održivim turizmom – povijesnog rimskog obrambenog sustava Claustra Alpium Iuliarum na području Hrvatske i Slovenije.

Kao uvod u nastavak istraživanja lokaliteta Solin najprije će se 14. listopada 2017. održati akcija čišćenja utvrde, a od 16. do 27. listopada 2017. zainteresirani građani moći će sudjelovati u istraživanjima u sklopu međunarodnog arheološkog kampa.

„Međunarodni arheološki kamp povezat će istraživački dio projekta Claustra+ sa širokim spektrom promotivnih, edukativnih i turističkih aktivnosti. Projekt će kroz naredne dvije i pol godine provoditi devet slovenskih i hrvatskih partnera među kojima je i naša institucija. Zanimljivim aktivnostima javnosti ćemo predstaviti kasnoantičku utvrdu Solin, koja je dio Prekogranične destinacije kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpium Iuliarum“, rekla je dr. sc. Tea Perinčić, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Ukupan budžet projekta iznosi 1.779.988,15 € s namjenom ulaganja u zaštitu povijesnog rimskog obrambenog sustava Claustra Alpium Iuliarum na području Hrvatske i Slovenije održivim turizmom.

Općina Kostrena već duži niz godina financijski podupire istraživanja Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, a iznosom od 70.000 kuna uključila se i u projekt Claustra+:

„Pozivam mještane Kostrene da se pridruže u aktivnostima na lokalitetu Solin i na zanimljiv način saznaju više o povijesti našeg kraja. Projekti poput Claustre+ mogu značajno utjecati na međunarodnu prepoznatljivost Kostrene i povećati njezin turistički potencijal“, istaknuo je načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić.

Zadovoljstvo nastavkom suradnje i sudjelovanjem Općina Kostrena u projektu naglasio je Ranko Starac, arheolog kustos iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka koji je s istraživanjem ovog lokaliteta započeo 2007. godine:

„Drago mi je što ćemo nastaviti višegodišnju dobru suradnju. Arheološki lokalitet je baština koja ostaje lokalnoj zajednici te je upravo suradnja i zainteresiranost građana jedan od ključnih elemenata“.

Poziv za sudjelovanje u aktivnostima uputila je i Ana Golja arheolog i kustos iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka:

„Kamp smo zamislili na način da svatko može doći i sudjelovati u okviru interesa i mogućnosti, bilo da nam pomogne čupati korov koji je narastao na zidinama utvrde, bilo da nas samo posjeti tijekom istraživanja ili aktivno sudjeluje u istraživanjima. Važno je naglasiti da će troškovi spavanja i prehrane za one sudionike koji nisu iz Kostrene i okolice biti pokriveni u sklopu međunarodnog arheološkog kampa “.

Akcija čišćenja zidova utvrde Solin:

14. listopada 2017. od 10 do 16 sati.
(U slučaju kiše akcija se prebacuje na 15. listopada do 10 do 16 sati)

Međunarodni arheološki kamp:

od 16. do 27. listopada 2017.
Terenski rad odvijat će se svakodnevno od 10 do 18 sati izuzev subote i nedjelje, bez obaveze cjelodnevnog sudjelovanja. Iskopavanja će voditi arheolog i kustos Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Ranko Starac. U iskopavanjima mogu sudjelovati svi koji žele upoznati kulturnu baštinu.

Prijave za sudjelovanje u akciji čišćenja i/ili iskopavanjima mogu se izvršiti putem LINKA , e-pošte ana@ppmhp.hr ili ranko@ppmhp.hr te na broj telefona 051 553 667.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije putem Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) (85%) u okviru Programa suradnje INTEREG-V-A Slovenija-Hrvatska 2014. – 2020. i Općine Kostrena.

Više o projektu CLAUSTRA+

Claustra Alpium Iuliarum (www.claustra.org); kasnorimski unutarnji obrambeni sustav koji je štitio od prodora u središte rimskog imperija. Arheološki ostaci sustava pružaju se u intervalima od Rijeke u Hrvatskoj do Posočja u Sloveniji, a položaj pregradnih zidova ukazuje na svrhovito korištenje prirodnih obilježja nemirnog krajolika. Claustra predstavlja izniman primjer integracije arhitekture u prirodni okoliš pa je doživljaj sustava tijesno povezan s doživljajem prirode. Arheološki ostaci se uglavnom nalaze u područjima prekrivenim šumom, nerijetko i na područjima zaštićenim temeljem propisa s područja zaštite prirode ili šumarstva. Dionici te baštine su iznimno usitnjeni, a ostaci nisu zadovoljavajuće konzervirani, prezentirani i dostupni, pa je nužno povećati njihovu vidljivost i prepoznatljivost kao zajedničke destinacije kulturnog i zelenog turizma. Projekt predviđa skup aktivnosti za razvoj turističkog proizvoda CLAUSTRA. Pomoći će uspješnijem turističkom razvoju programskog područja i stvoriti jednu od najprivlačnijih destinacija u ovom dijelu Europe, koja će se moći mjeriti sa srodnim destinacijama u inozemstvu, poput Zemlje Hadrijanovog zida ili njemačkog limesa.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views