KOD NAS RADNI DAN, ALI...

Građanima stigle važne obavijesti iz banaka: Ako planirate neke transakcije, napravite ih prije petka!

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Platni sustav TARGET-HR otvoren je za provođenje plaćanja svaki radni dan u skladu s Odlukom o pravilima rada sustava TARGET-HR, no nekoliko dana godišnje sustav je zatvoren

Građanima koji koriste mobilno bankarstvo ovih su dana stigle važne obavijesti na njihove mobilne aplikacije. Naime, 7. travnja, na Veliki petak, neće se provoditi euro transakcije platnog prometa.

Iz Erste banke ovih su dana obavijestili svoje korisnike da će sva plaćanja tog dana zadana u eurima u korist računa izvan Erste banke biti provedena u utorak 11. travnja 2023. godine. Iako je u Hrvatskoj tada radni dan, Veliki petak je istodobno neradni dan euro platnog sustava pa se neće izvršavati nacionalna, prekogranična i međunarodna plaćanja.

O ovome je nedavno na svojim stranicama javnost izvijestila i Hrvatska narodna banka. Kako navode, uvođenjem eura kao službene valute Republike Hrvatske sva međubankovna plaćanja u eurima izvršavaju se i namiruju u platnom sustavu TARGET Europske središnje banke, odnosno u TARGET-HR komponenti sustava TARGET kojom upravlja Hrvatska narodna banka.

“TARGET-HR je platni sustav preko kojega Hrvatska narodna banka vodi račune banaka i u kojem se izvršavaju i namiruju platne transakcije u eurima (nacionalne i prekogranične) između svih banaka europodručja u realnom vremenu na bruto načelu, i to u svrhu provođenja plaćanja samih banaka i njihovih klijenata, plaćanja u svrhu provođenja monetarne politike EU-a i monetarnih operacija HNB-a, opskrbe banaka gotovim novcem, transakcija povezanih sa sudjelovanjem na tržištu kapitala, transakcija konačne namire drugih platnih sustava i drugih platnih transakcija”, naveli su.

Sustav ne radi nekoliko dana godišnje

Platni sustav TARGET-HR otvoren je za provođenje plaćanja svaki radni dan u skladu s Odlukom o pravilima rada sustava TARGET-HR, no nekoliko dana godišnje sustav je zatvoren. To su 1. siječnja (Nova godina), Veliki petak, Uskrsni ponedjeljak, 1. svibnja (Praznik rada), 25. prosinca (Božić) te 26. prosinca (Sveti Stjepan).

“S obzirom na to da je Veliki petak radni dan u Republici Hrvatskoj, ali istodobno neradni dan platnog sustava TARGET-HR, skrećemo pozornost na to da se na dan Velikog petka, 7. travnja 2023. neće moći izvršavati plaćanja između računa koji se vode u različitim bankama (međubankovna plaćanja kod kojih platitelj vodi račun u jednoj, a primatelj plaćanja u drugoj banci)”, izvijestili su iz HNB-a.

Navedeno neće imati nikakvog utjecaja na izvršenje plaćanja između računa koji se vode u istoj banci, kao što neće imati ni utjecaja na plaćanja platnim karticama i podizanje gotovine na bankomatima. “Dakle, građani će na Veliki petak moći bez problema podizati gotovinu na bankomatima i plaćati platnim karticama”, rekli su iz HNB-a.

Nerki korisnici ipak će moći izvršavati pojedine vrste plaćanja. “Za klijente kojima njihova banka omogućava uslugu instant plaćanja, bit će moguće izvršiti instant plaćanja između računa koji se vode u bankama koje su sudionice platnog sustava EuroNKSInst, koji posluje 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, 365 dana godišnje”, kazali su iz HNB-a.

Banke sudionice sustava EuroNKSInst su Addiko Bank, BKS Bank AG, Hrvatska poštanska banka, Istarska banka Umag, Partner banka, Privredna banka Zagreb te Zagrebačka banka.

Iz HNB-a sugeriraju korisnicima da se detaljnije o mogućnostima korištenja usluga vezanih uz izvršenje plaćanja na Veliki petak mogu informirati kod svoje banke. Dakle, planirate izvršavati kakve transakcije, preporučamo da to napravite prije petka, jer će u suprotnom vaša transakcija biti provedena tek idućeg utorka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari