TELEOPERATERI POJASNILI

Građanima stižu pozivi s nepoznatih brojeva, a osobe tvrde da ih nisu zvale; Evo o čemu se radi

FOTO: Ivo Čagalj/PIXSELL/Ilustracija

Teleoperateri A1 i Hrvatski Telekom ovako su objasnili ovo neobično pozivanje

Mnogi građani ovih dana primijetili su neobičnu pojavu na svojim mobilnim uređajima. Na ekranu njihovih mobitela se prikaže neodgovoren poziv s nepoznatog broja, a kada ga nazovu, osoba s druge strane slušalice tvrdi da ih nije nazivala.

Jednom od građana kojemu se dogodila ova bizarna situacija, rekao je kako se osoba kojoj je uzvratio poziv požalila da joj se to u posljednje vrijeme često događa, piše Dalmatinski portal.

Teleoperateri A1 i Hrvatski Telekom ovako su objasnili ovo neobično pozivanje.

”Upoznati smo sa situacijom u kojoj korisnici primaju sumnjive pozive na svoje brojeve ili se drugim korisnicima prikazuje da su primili poziv od korisnika koji nije uputio taj poziv. Nažalost, ovdje je riječ o zlouporabi prikaza broja pozivatelja, gdje se primatelju poziva pokazuje nasumični telefonski broj koji ne odgovara stvarnom pozivatelju. Nismo jedini operator u Hrvatskoj koji se susreo s ovim problemom te u suradnji s ostalim operatorima i HAKOM-om radimo na pronalaženju rješenja i smanjenju broja takvih slučajeva”, kazali su Dalmatinskog portalu iz A1.

Sve korisnike koji su se susreli s ovom situacijom, ali i one koji nisu, upozoravaju da oprezno pristupaju pozivima koje primaju s bilo kakvog nepoznatog broja.

”Vrlo je važno da ako imaju propušteni poziv s broja koji im nije poznat, da ga ni u kojem slučaju ne uzvraćaju. Isto vrijedi i za nepoznate linkove i SMS poruke pristigle s nepoznatih brojeva, kod takvih kontakata uvijek je najbolja opcija prakticirati dodatan oprez i jednostavno ih ne klikati, odnosno ne odgovarati na njih”, upozoravaju iz A1 Hrvatska.

I u Telekomu su potvrdili kako su čuli za slične situacije, a riječ bi mogla biti, kažu, o zlonamjernom softveru koji su korisnici nesvjesno instalirali prilikom posjeta malicioznim internet lokacijama.

”Rezultat toga je da takav softver može slati poruke ili pozivati brojeve iz imenika osobe čiji je mobilni uređaj ‘zaražen’, odnosno pozivati nasumične brojeve pa tako korisnici dobivaju poruku o propuštenom pozivu. Iako mobilni uređaj može raditi normalno te korisnici na njemu obavljaju uobičajene zadatke bez problema, postoji mogućnost da je na njemu instalirana zlonamjerna aplikacija koja bez znanja korisnika obavlja pozive te tako stvara neželjene troškove”, pojasnili su iz Telekoma.

”Kako bi se očistio mobilni uređaj od zlonamjernih programa ili aplikacija koje generiraju neželjene troškove, prijedlog je da se uređaj pokrene u sigurnom modu rada (safe-mode). Isto se postiže na nekoliko načina, pa je najbolje da korisnici provjere kako to učiniti na stranicama proizvođača njihovog mobilnog uređaja. Kada je uređaj u sigurnom načinu rada, tada je moguće ukloniti aplikacije za koje se sumnja da su zlonamjerne, a koje nije bilo moguće ukloniti ranije ili su bile skrivene. Preporuka je i posjet nekom od servisa specijaliziranih za mobilne uređaje, u kojem mogu pružiti stručnu pomoć u ovakvim situacijama”, napominju iz Hrvatskog Telekoma, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari