TERETI IZ RAZNIH ZEMALJA

Video | LNG terminal kao alternativa ruskom plinu: ‘Putem terminala se opskrbljuje više od 50 posto tržišta u RH’

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Ako bude potrebe, brod može ploviti i u komercijalne svrhe

LNG terminal Hrvatskoj se isplatio je Hrvatska njime dobila jasnu alternativu ruskom plinu, jer na ovaj terminal može doći i dolazi iz cijeloga svijeta. LNG terminal je zapravo brod koji je koštao 160 milijuna eura, a dugačak je 300 metara.

Radi se o posebnom brodu koji ima svrhu prebacivanja plina iz zamrznutog u drugo prirodno stanje. Riječ je o brodu na kojem se mornari mijenjaju svakih 28 dana. On može otploviti u svakom trenutku, ako primjerice dođe do neke opasne situacije, izvještava Boris Mišević za RTL Vijesti.

Više u video prilogu RTL-a:

Ako bude potrebe, brod može ploviti i u komercijalne svrhe.

”Do sada smo isporučili skoro milijardu i 900 milijuna prostornih metara prirodnog plina. Putem terminala se opskrbljuje više od 50 posto tržišta u RH. S obzirom na zakupljene kapacitete, to je brojka kojoj smo se nadali, no nismo očekivali ovako velik postotak u cjelokupnoj opskrbi”, rekao je Hrvoje Krhen, direktor LNH Hrvatske.

”Do sada smo zaprimili terete iz raznih zemalja, iz SAD-a, iz Nigerije, iz Katra, Egipta, Francuske…”, dodaje Krhen.

Pojašnjava kako se oni bave reguliranom djelatnošću, te je njihova cijena jednaka neovisno o tržišnoj cijeni plina. Kaže kako nitko nije očekivao trenutnu situaciju na tržištu, te se trenutno odrađuje 23. prekrcaj LGN-a. I tržišna cijena tereta danas je oko 80 milijuna eura.

U svibnju prošle godine takav isti teret je vrijedio 30 milijuna eura, izvještava Boris Mišević za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari