FOKUS NA MEDITERAN

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović na Forumu gradonačelnika mediteranskih gradova u Firenci

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović sudjeluje na Forumu gradonačelnika mediteranskih gradova koji se do 27. veljače 2022. godine održava u Firenci.

Cilj Foruma, koji se održava u svjetlu eskalacije ratnog sukoba između Ukrajine i Rusije,  je nanovo skrenuti  pozornost upravo na područje Mediterana te potaknuti aktivnosti i poduprti suradnju kroz dijalog između predstavnika i gradonačelnika gradova svih zemalja mediteranskog kruga.

Povijesno gledano, Mediteran kao svojevrsno raskrižje istočne i zapadne civilizacije, sjevera i juga svijeta, može ponovno imati, kao što je već imao tijekom povijesti, ulogu kulturnog mosta i to ovaj put zahvaljujući dijalogu između mediteranskih gradova.

Na brojnim radnim sjednicama koje se održavaju u sklopu Foruma, predstavnici zemalja mediteranskog kruga, Katoličke crkve, predstavnici institucija koje se bave problematikom migracija, predstavnici UN-a i UNICEF-a te drugi, raspravljaju o temama kao što su kulturni dijalog i suradnja među mediteranskim gradovima; javno zdravstvo i socijalna sigurnost; Mediteransko područje i politike zaštite okoliša; nove tehnologije u održivoj energiji tranzicija; migracije preko Sredozemnog mora; doprinos gradova definiranju novih migracijskih politika te suradnja u zaštiti ljudskih prava.

Kako bi značaj skupa dobio i dodatnu vidljivost, tijekom konferencije okupljenima će se obratiti Sting, Andea Bocelli, princ Charles i drugi.

Tijekom Foruma bit će predstavljena i “Firentinska deklaracija” kojoj je cilj stvoriti poveznice između Europe i Mediterana na postulatima mira, društvenog i ekonomskog razvoja, kulture i odnosa među ljudima.

Forum gradonačelnika Mediterana poklopio se i s godišnjim skupom Talijanske biskupske konferencije (CEI) “Mediteranska granica mira” koja je prvi puta održana u Bariju 2020. godine. Ove godine u Firenci okupila je preko 60 biskupa s područja Mediterana.

Na marginama Foruma gradonačelnik Filipović održat će niz bilateralnih susrete s kolegama iz zemalja sudionica Foruma.

Među gradonačelnicima koji na Forumu predstavljaju Hrvatsku, uz gradonačelnika Rijeke su i  gradonačelnici Pule, Zadra, Splita i Zagreba.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views