DRUGI DAN RATA U EUROPI

VideoRAT U UKRAJINI: Rakete po zgradama, radijacija, predsjednika po Kijevu traže ruski diverzanti…

Izvor: RTL

Britanski ministar obrane: ‘Rusija nije postigla nijedan od svojih glavnih ciljeva. Zaostaje za svojim planovima kojima se nadala. Izgubili su više od 450 ljudi.’

Rusija steže obruč: ušli su u Kijev, u kojem se vode ulične borbe. Uz vojne, sve više i civilnih žrtava, a užasnuti građani pokušavaju napustiti Ukrajinu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na tajnoj je lokaciji u Kijevu, odakle poziva Rusiju na pregovore, a poslijepodne nova poruka Vladimira Putina: ukrajinske vojnike poziva da preuzmu stvar u svoje ruke i okrenu se protiv vlasti koju naziva bandom narkomana i neonacista.

Zapad je Rusiji uveo nikad stože sankcije, a prije nego što čujemo posljednje informacije naše ekipe s terena, prilog Andrijane Čičak Božić za RTL.hr.

Više u VIDEOPRILOGU RTL-a:

Ruski tenk u kijevskoj četvrti Obolon na sjeveru grada. Drugi dan invazije Putin je nadomak svom planu, srušiti kijevsku vlast. Dok se vode ulične borbe- i steže obruč- Putin u razgovoru sa ruskim Vijećem sigurnosti šalje poruku Ukrajincima.

Vladimir Putin: “Još jednom apeliram na vojnike Oružanih snaga Ukrajine. Ne dopustite da neonacisti i banderisti koriste vašu djecu, vaše žene i starce kao živi štit. Uzmite vlast u svoje ruke. Čini se da će biti lakše pomiriti se s vama, nego s ovom bandom narkomana i neonacista, koji su se nastanili u Kijevu i uzeli sav ukrajinski narod za taoce.

Odgovor je to ujedno i ukrajinskom predsjedniku Zelenskom, koji ga je pozvao na razgovore:

“Želio bih se još jednom obratiti ruskom predsjedniku. Borbe se vode na cijelom teritoriju Ukrajine. Sjednimo i razgovarajmo kako bismo zaustavili umiranje ljudi.”

Zelenskog ruske diverzantske grupe traže po Kijevu, u kojem je i dalje, kako tvrdi na sigurnom.

Zelenski: “Prema našim informacijama, neprijatelj je mene naveo kao metu broj jedan, a moju obitelj – kao metu broj dva. Žele politički uništiti zemlju eliminirajući šefa države.”

Zelenski je poručio da je Ukrajina ostala sama da se brani, jer Zapad sve gleda izdaleka.

Ovako je sada stanje na terenu, uz opkoljen Kijev i drugi po veličini grad Harkov, borbe se vode na svim otvorenim frontovima. Rusi su zauzeli strateški važnu zračnu luku Hostomel, Zmijski otok, Černobilsku zonu, ukrajinske nadležne službe tvrde da se razina radijacije  povećala oko 20 puta.

Rakete i drugi dan padale su i po civilnim objektima. Ruski tenk na kijevskoj ulici kako gazi automobil koji mu se našao na putu, srećom, civil je navodno preživio. S ukrajinske strane pokazali su i ovaj video gdje ruski vojnici gađaju obične ljude po cesti. Ruska strana sve demantira, a Putin i za to ima krivca:

“Djeluju na isti način kao i teroristi diljem svijeta – skrivajući se, i okrivljujući Rusiju za civilne žrtve, a pouzdano se zna da se sve to rade po preporuci stranih, posebno američkih savjetnika.”

Sinoć je u Ukrajini proglašena opća mobilizacija, a muškarcima od 18 do 60 zabranjen je izlaz iz zemlje, podijeljeno je oružje. Prvi dan invazije ubijeno je 137 Ukrajinaca, 316 je ozlijeđeno, s ruske strane nema podataka, iako Ukrajinci pokazuju kako mrtve tako i zarobljene Ruse.

Ben Wallace, britanski ministar obrane: “Naša jutrošnja procjena je da Rusija nije postigla nijedan od svojih glavnih ciljeva. Zapravo, zaostaje za svojim planovima kojima se nadala. Izgubili su više od 450 ljudi.”

Dok ukrajinske vlasti poručuju da nema puno vremena, i da sankcije nisu dovoljne, europski čelnici tek su postigli dogovor o oštrim sankcijama Rusiji.

Ursula von der Leyen: “Ovaj paket uključuje financijske sankcije koje Rusiji smanjuju pristup najvažnijim tržištima kapitala. Sada ciljamo na 70 % ruskog bankarskog tržišta, ali i na ključne državne tvrtke, uključujući i područje obrane. Ove sankcije povećat će troškove zaduživanja Rusije, kao i inflaciju, i postupno nagrizati rusku industrijsku bazu.”

Zamrznut će se i bankovni računi Putina, i njegovog ministra Sergeja Lavrova.
Zajednički je to kaže francuski predsjednik Emmanuel Macron udarac Rusiji:

“To će biti nadopunjeno mjerama pojedinih država, a jutros sam se raspitivao, tražio informacije, posebno o osobnoj imovini i nizu osoba na koje će se mjere proširiti. Sankcije će biti usmjerene i na bjeloruski režim koji je sudjelovao u ovoj ruskoj ofenzivi.”

Ne predlaže se zasad najjače oružje, isključivanje Rusije iz SWIFT-a, međunarodnog sustava za bankovne transakcije, što bi ujedno pogodilo i ostale, no najviše Njemačku i Sjedinjene Države.

Olaf Scholz: “Važno je da se sada odlučimo za one mjere koje smo pripremali posljednjih tjedana i da ostavimo preostale za situacije kada ćemo morati poduzimati nove.”

Američki predsjednik Joe Biden smatra da nametnute oštre sankcije nanijeti i veće posljedice od SWIFT-a. Biden je upitan i za prijetnje Putina onima koji pomognu Ukrajini. Prijeti li nuklearnim napadom?

“Nemam pojma čime on prijeti. Znam samo što je učinio… On želi, u stvari, vratiti bivši Sovjetski Savez. O tome je riječ. I mislim da je njegova ambicija potpuno izvan vremena u kojem živimo.”, izvještava Andrijana Čičak Božić za RTL.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views