Grbin o odluci Ustavnog suda: ‘Ovo je tolika sramota, pop*sali su se na sve nas’

Photo: Screenshot/RTL

Izvanrednu sjednicu oko izbora i angažmana predsjednika Zorana Milanovića u predizbornoj kampanji i nakon objave prvih rezultata izbora, piše Net.hr.

Ustavni sud održao je izvanrednu sjednicu oko izbora i angažmana predsjednika Zorana Milanovića u predizbornoj kampanji i nakon objave prvih rezultata izbora. Tema sjednice bio je nadzor nad ustavnošću i zakonitošću parlamentarnih izbora održanih 17. travnja.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović na konferenciji je rekao da Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako podnese ostavku.

SDP je sazvao u 15.30 izvanrednu konferenciju. Očekuje se da će na njoj iznijeti svoje reakcije, piše Net.hr.

“Gospodinu Šeparoviću bih prepručio da pročita nešto što se zove Ustav RH. Imam osjećaj da za taj dokument nije čuo. Ne mora čitati dalkeo, dosta je da dođe do prvog članka. Prvi članak ustava kaže da vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu. Šeparović očito misli da pripada njemu. Ustav kaže da narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika. Narod je svoje predstavnike izabrao u srijedu. Na temelju onoga što su govorili, i onoga što nisu smjeli govoriti jer im je to Ustavni sud zabranio. Nama su neke stvari bile zabranjne za govoriti. Toga smo se držali”, poručio je Grbin.

“Koliko god smo tu instituciju i njihovo sramotno priopćenje koje su dali prije mjesec dana poštivali, sad mi je žao zbog toga. Ovo što su danas napravili je ispod svake razine. Ovo je sramota. Ovo je tolika sramota da ne zaslužuje niti da se nazove državnim udarom. Popi*ali su se na sve nas. Na sve ljude koji su glasali na izborima, za koji god opciju da su glasali. Odlučili su da, bez obzira na to za koga ljudi glasaju, da oni mogu, zato što im se tako hoće, oni to mogu promijeniti. Kad sam ga slušao, shvatio sam da bi taj gnjus bio spreman poništiti izbore”, izjavio je Grbin.

“Prije izbora sam nekoliko puta rekao, recite sad ili šutite zauvijek, da narod zna na čemu je. Nisu imali hrabrosti. Odlučili su prevariti svaku građanku i građnina Republike Hrvatske. Uopće nije bitno radi li se o Zoranu Milanoviću ili bilo kome drugome. Obezvrijedili su pravo građana da biraju svoje predstavnike, a nama, saborskim zastupnicima, da ono na što nas Ustav ovlašćuje, doista i napravimo. Poručujem im – sazove odmah sada novu sjednicu, donesite odluku kakvu ste željeli koja bi glasila: ‘Jedini predsjednik Vlade smije biti Andrej Plenković, donese li Sabor kakvu drugu odluku, mi ćemo tu odluku poništiti’. S ovog mjesta im poručujem – neće vam proći”, kazao je Grbin.

“Pozivam svoje kolege iz dojučerašnje pozicije, da se sjete onoga što su govorili. Ovo nije povijesna prilika, ovo je povijesna nužnost da bagru i bandu koja je spremna na ovakve odluke kao što ih je sada donio Šeparović, na račun i poziv HDZ-a, da ih spriječe da to rade u buduće. Svatko tko legne s HDZ-om nakon ovoga mora biti svjestan da ako se usudi dignuti glavu i osporiti volju velikog i voljenog vođe Andreja, čeka ista sudbina i ista odluka Ustavnog suda kao što ju je dans donio”, rekao je Grbin.

“Ovo je nedopustivo. Protiv ovoga se borimo. Koraka su dva. Prvi – moramo konstituirati Hrvatski sabor što je moguće prije kako bismo ograničili vlast HDZ-a. Što prije. Onda nakon toga, dogovoriti se, u bilo kojem formatu, kako ćemo formirati Vladu. Mi poručujemo – sve opcije su na stolu, oko svega smo spremni razgovarati. U detalje neću ići jer smatram da se ti razgovori trebaju voditi oči u oči”, poručio je Grbin.

“Ovo je odluka koja je posljedica potpune panike i straha malog, sitnog, patuljastog diktatora koji je shvatio da gubi tlo pod nogama. Vrijeme je da ga zaustavimo i kažemo dosta je. Dvije trećine hrvatskih građana glasalo je za promjenu. Imamo puno stvari koje možemo napraviti”, kazao je Grbin.

“Što se tiče samog sadržaja pregovora, ponovit ću još jednom. Vodit ću ih oči u oči s onim s kojima ih trebam voditi. U ovom trenutku, po onome što je Ustavni sud rekao, ne smije ih voditi nitko drugi. Predsjednik Republike smije sudjelovati samo u konzultacijama.

Uskoro više…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari