ŠTETA JE ZNAČAJNA

Video | HAK i dalje hakiran! Žrtva je iznude: Koju svotu je nepoznati haker tražio – nije poznato

RTL Danas doznaje: Hrvatski autoklub žrtva je ucjene. Ni četiri dana nakon hakerskog napada na njihove internetske stranice istraga nije završena – a šteta nije popravljena. A tko stoji iza iznude?

I predzadnjeg dana dugog vikenda Zagrepčani idu prema moru. Hakiranje HAK-a odmor neće pokvariti.

“Sestra je moja krenula prije tri sata na more, rekla je da je ok stanje”, govori Marko iz Zagreba koji nije znao da je HAK hakiran.

“Mi uživamo, pjevamo polako i baš nas briga”, kaže Mirjana iz Zagreba.

Ni četvrti dan nakon hakerskog napada na Hrvatski autoklub sustavi nisu radili kako treba. Zato je uspostavljen drugi način informiranja vozača.

“Vozači su pravovremeno obaviješteni o stanju u prometu, o svim promjenama putem web portala revija.hak.hr, ali isto tako putem javljanja na radio postaje”, kaže izvjestiteljica HAK-a Sandra Pučić.

Tijekom popodneva HAK-ova službena stranica počela je davati znakove života.

Nešto iza 15 i 30 dio kamera je počeo pokazivati sliku u realnom vremenu. Međutim, za provjeru stanja na cestama i dalje upućuju na stranicu revijahak.

Iz MUP-a poručuju samo da je istraga u tijeku. No, činjenica da su sustavi napadnuti nekoliko dana prije jednog od prvih prometnijih vikenda uoči turističke sezone stručnjacima ukazuje na pomno planiranje.

“Ti motivi mogu biti financijske naravi, one poznate prijetnje da netko traži određenu svotu novca da bi osposobio sustav. Može doći do same krađe podataka pa opet može netko tražiti određenom ucjenom da bi vratio te podatke. Može se raditi i o tome da je netko htio doći do nekih osobnih podataka pa krađom i prodajom tih podataka može napraviti štetu”, kazao je potpredsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti Alen Delić.

Kako neslužbeno doznajemo, ovdje je bila riječ o ucjeni i kriptiranju sustava. Koju svotu je nepoznati haker tražio nije poznato. No, dugotrajan oporavak sustava sugerira da je šteta značajna.

“Vrlo je čudno kada određeni sustav ne radi nekoliko dana. To daje određenu poruku ili možemo iščitati, dok ne dobijemo nešto drugo da se radi o nečemu ili ozbiljnijem u smislu samog napada ili sustav sam po sebi nije napravljen da ga se može brzo osposobiti”, kaže Delić.

Iz HAK-a poručuju da rade na vraćanju svih sustava u pogon. Dotad upozoravaju ljude na oprez.

“Promet je pojačan na važnijim cestovnim pravcima, na autocesti Bregana – Lipovac prije svega u smjeru Bregane, a na A1 u oba smjera, također i na Krčkom mostu”, kaže Pučić.

Ipak, najveće gužve očekuju se sutra – kada završava produženi vikend. A do tada bi, kažu u HAK-u, njihovi sustavi trebali biti u punom pogonu, izvještava Ilija Radić za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari